За дваесетина дена откупени над 6.000 тони тутун, просечната цена 190 денари

(Oвој напис е објавен на: March 3, 2017)

za dvaesetina dena otkupeni nad 6000 toni tutun prosechnata cena 190 cena

Вкупно 6040 тони тутун или преку 30 отсто од очекувањата за годинашната реколта се откупени заклучно со завчера, трети декември или за неполни трите недели од почетокот на откупот 15-ти ноември. Како што соопшти Министерството за земјоделство, просечната цена е 190,15 денари по килограм, количините ги преземаат осум откупувачи, а исплатата е реализирана во 46,44 отсто со префрлени 533 милиони денари.

Субвенциите за тутунот изнесуваат 60 денари за килограм, што значи дека во моментот производителите просечно добиваат по 250 денари за килограм тутун. Според првичните проценки во реколтата 2016-та се очекува да бидат откупени околу 20.000 тони тутун, договор за откуп потпишале десет претпријатија, а крајниот рок за почеток на откупот е 15-ти декември.