fbpx
Вести

Заврши жетвата на оризот

Жетвата на оризот заврши. Се собра и родот од поплавените површини од обилните врнежи.

oriz

Просечните приноси се од 5.600 до 5.800 килограми од хектар. Од насеаните 4.300 хектари во Кочанско, ожнеани се 24 илјади тони оризова арпа, што е во рамките на очекувањата.

oriz2-640x330

Сепак тешко се спроведува договореното пред жетвата меѓу земјоделците и откупувачите цената да биде  25 денари за килограм арпа и 50 денари за бел ориз.

Откупот се одвива инцидентно, а килограм бел ориз  се плаќа по 48 денари.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close