fbpx
ВестиМакедонијаТоп вести

Земјоделци со маски ја почнаа пролетна сеидба

Раздвижено е во кочанско поле, земјоделци со трактори, но и на нивите со маски ја почнаа пролетна сеидба. На едниот крај  нивите се орат, а некои и рачно ја сеат пченката, на другиот крај од полето нивите за ориз се наполнети со вода, по што оризопроивидителите ќе влезат во нив и ќе го посеат оризовото семе. На регистрираните земјоделци не им е тешко да се движат и за време на полицискиот час, но пезнионерите кои живеат по градовите мора да вадат посебни дозволи, за да дојдат до своите ниви.

Поради сушата површините под ориз во кочанско-виничкиот регион се намалени и тоа за една третина. Браната Калиманци има вода, но е половина помалку во однос на лани.Целиот текст може да го видите на следниот ЛИНК

Извор:Телма

Слични написи

Back to top button
Close