fbpx
Вести

Земјоделците од кумановско аплицираат за мерките од ИПАРД 2 програмата

zemjodelci

Земјоделците од поширокиот кумановски регион се заинтересирани за користење на мерките од ИПАРД 2 програмата, информираат од подрачната канцеларија на Агенцијата за поттикнување на развојот на земјодлеството.

Досега, од почетокот на рокот од 24 април, годинава аплицирале околу 20 земјоделци. Џабир Рамадани од подрачната канцеларија на Агенцијата информира дека земјоделците доаѓаат и се информираат, а потоа се одлучуваат да аплицираат.

-Според праксата од изминативе години, земјоделците од регионот, најмногу аплицираат кон средината и пред крајот на завршување на огласот, вели Рамадани и апелираше дека не треба да се чекаат последните денови за апликација.

Финансиските средства од ИПАРД програмата 2014-2020 се наменети за инвестиции во материјални средства на земјоделски стопанства, инвестиции во материјални средства за преработка на земјоделски и рибни производи и диверзификација на фармите и развој на бизниси.

За користење финансиски средства од Инструментот за претпристапна помош за рурален развој од ЕУ можат да аплицираат земјоделците или земјоделски стопанства кои се регистрирани во единствениот регистар на земјоделски стопанства.

Крајниот рок за поднесување на барањата е до 23 јуни годинава.


 

а1он.мк

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close