вести

Земјоделците збунети од даночната реформа

(Oвој напис е објавен на: ноември 9, 2018)

Најавата за прогресивниот данок ги збуни земјоделците. Дали и тие влегуваат во групата на граѓани кои ќе треба да го плаќаат данокот, ќе се пресметува врз основа на приходите на месечно или на годишно ниво, ова се само дел од прашањата кои деновиве си ги поставуваат голем дел од земјоделските производители , а за кои немаат конкретен одговор. Велат до нив доаѓаат различни верзии и толкувања,  но ниту една не е официјална.

Според Драги Памуков од здружението Кукла градинар од Куклиш и покрај тоа што воведувањето на прогресивниот данок  било најавувано подолго време сето ова за нив е многу брзо , а притоа не била организирана ниту една средба или јавна дебата во која ќе биде вклучен и земјоделскиот сектор.

,, Земјоделците многу лесно можат сега да поминуваат дам милион денари. Ако се собира тоа на целокупниот приход на годишно ниво земјоделецот многу лесно може да помине над милион денари, а расходот ни е многу високи цени на репроматеријалите значи за нив не останува ништо, а на крај може да бидат оданочени со оној највисокиот данок. Значи проблемот е во тоа што земјоделците стравуваат да не имаат поголеми даноци. Оти овие лоши години кои се наназад во кои луѓето не можат да преживуваат, а не пак и дополнителни повисоки даноци, тоа е проблематично.,, вели Драги Памиков, З.Г Кукла градинар – Куклеш.

За да нема забуни и дилеми земјоделците очекуваат надлежните институции јавно или на трибини да ги презентираат измените за данокот и да им објаснат дали и во кој дел и тие ќе бидат опфатени со истиот.

 


 

sitel

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close