fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Земјоделци од Македонија ја спасуваат бербата на аспарагус во Австрија

Во време кога земјоделската индустрија се соочува со сериозен недостиг на работна сила, сезонските работници од Македонија доаѓаат како спасители за бербата на аспарагус во Австрија.

Со зголемената побарувачка за овој зеленчук и намалениот број на достапни работници, австриските фармери се свртеа кон искусните македонски сезонци кои се покажаа како клучни во одржувањето на производството и исполнувањето на барањата на пазарот. Според последните извештаи, голем број македонски сезонски работници се упатија кон Австрија за да помогнат во бербата на аспарагус, бидејќи сега е критичен период во годината за австриските земјоделци.

Оваа миграција на работна сила ја засилува економската врска меѓу Македонија и Австрија, отворајќи пат за понатамошна соработка и размена на искуства и практики во земјоделството.

Иако сезонската работа во странство претставува предизвик за многумина, македонските работници се покажаа како вредни и посветени, со способност брзо да се прилагодат на новите услови и да ги исполнат очекувањата на своите работодавци.

Нивната улога е особено значајна во моменти кога економската криза и климатските промени предизвикаа дополнителни пречки во земјоделското производство.

Берачите на аспарагус во Австрија заработуваат 7 евра на час, односно околу 60 евра на ден. Па така, еден работник од Македонија може да заработи и над 1.800 евра во месецот, без притоа да има трошоци за престој, храна и превоз.

Целиот текст на https://denar.mk/

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close