fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

Земјоделците ќе бараат платено боледување од државата

„Целта е во следните 4 години со програмите на Министерството да се поддржат со грантови и облици на кофинансирање и да се создадат и креираат 2.000 нови мали семејни бизниси. Да создадеме услови и за жените и за младите да останат тука“, додаде Љупчо Николовски, министер за земјоделство.

Програмата за обезбедување на 81.000 денари како деветмесечен надоместок за породилно отсуство на жените земјоделки во иднина државата планира да стане и системско решение преку измена на Законот за работни односи и задолжително здравствено осигурување. Ова беше посочено на денешната трибина со земјоделците во Општина Кривогаштани, пренесува Сител.

„Да не ги дискриминираме жените земјоделки, а од друга страна една ваква мерка е одлична мерка за зголемување на наталитетот во државата“, истакна Јована Тренчевска, министерка за труд и социјална политика.

Вчера се објавиле и двата јавни повици за грантови од по 10.000 евра за сите регистрирани мали оператори со храна, меѓу кои најголем број се жени.

„Целта е во следните 4 години со програмите на Министерството да се поддржат со грантови и облици на кофинансирање и да се создадат и креираат 2.000 нови мали семејни бизниси. Да создадеме услови и за жените и за младите да останат тука“, додаде Љупчо Николовски, министер за земјоделство.

Од овие мерки се задоволни и од Федерацијата на фармери.

„Ќе се влијае позитивно за зголемување на бројот на регистрирани земјоделки и земјоделци и исто така ќе се влијае позитивно на зголемување на бројот на млади фармери жени“, изјави Васка Мојсовска, претседателката на Националната федерација на фармери.

Во иднина регистрираните земјоделци ќе бараат и платен надоместок при отсуство од работа поради болест според законот за пензиско и инвалидско осигурување.https://sitel.com.mk/

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close