вестиТоп вести

Поголема поддршка за лозарите

Поголема поддршка за лозарите

На лозарите ќе им бидат префрлени по два денара за килограм грозје, наместо по еден како до лани, и освен за смедеревката и вранецот ќе се интервенира и за кратошијата и станушината, најави министерот за земјоделство Трајан Димковски.
– Барањето беше за целото откупено количество да се оди со дополнителна мерка. Но ние ќе интервенираме кај сортите, чија цена се движеше од 10 до 12 денари. Оценивме дека во категоријата со пониска цена на пазарот, покрај смедеревката и вранецот, кои лани беа поддржани со еден денар, се и кратошијата и станушината – рече Димковски.
Министерството на лозарите им ги дало сите анализи и оставило на нив да одлучат како сакаат да ја добијат поддршката, на хектар или по килограм.
– Последното што стигна од лозарите беше да одиме по килограм. Ќе го прифатиме тоа и се надевам дека дополнителните два денара ќе ги добијат многу брзо – истакна Димковски.

извор: НоваМакедонија

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close