fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Албанија станува членка на Меѓународната организација за лозарство и вино

„по завршената работа со новиот закон за вино и лозарство, му даваме уште една моќна алатка на винскиот и лозарскиот сектор, посветувајќи должно внимание на неговиот развој“.

Албанија стана членка на Меѓународната организација за лозарство и вино (ОИВ). Веста ја соопшти министерката за земјоделство и рурален развој Фрида Крифца.

Опишувајќи ја како одлична вест за албанските лозари и винарии, Крифца рече дека „по завршената работа со новиот закон за вино и лозарство, му даваме уште една моќна алатка на винскиот и лозарскиот сектор, посветувајќи должно внимание на неговиот развој“.

Ова членство дојде по напорната работа што ја направи Министерството за образование и култура заедно со експерти од областа за да ја заокружи секоја алка од синџирот што го бара овој процес на интернационализација на винската индустрија „Made in Albania“. Албанија со тоа стана 50-та земја членка на ОИВ.

Министерството за земјоделство и рурален развој го поддржува развојот на винската индустрија, како еден од најраните традиционални производи во оваа земја, што ја направи Албанија позната по автохтоните сорти грозје, од кои се произведуваат голем број квалитетни вина.

Според податоците на МБЖР, Албанија брои околу 11 илјади хектари лозови насади од различни сорти и во последните години производството на вино е зголемено за околу 11,2%, добивајќи стабилност во обемот на производството од околу 190-195 илјади тони годишно.

Овој позитивен учинок го потврдува потенцијалот за раст што го има овој сектор и тенденцијата да се претвори во успешен развоен модел.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close