Министерот Цветков присуствуваше на порибување на Охридското Езеро со ендемична пастрмка

Министерот Цветков присуствуваше на порибување на Охридското Езеро со ендемична пастрмка

-Согласно Законот за рибарство и аквакултура обврска на државата е порибување на природните езера, од што најголемо внимание посветуваме на Охридското Езеро и зачувување на охридската пастрмка, рече Цветков, истакнувајќи дека за таа намена оваа година се издвоени десет милиони денари.

Повеќе...

Штипски ловџии бараат отстрел на чакалот

Штипски ловџии бараат отстрел на чакалот

Штипски ловци бараат отстрел на чакалот, кој во овој регион се пренамножи. Во потрага по храна чакалот е забележан и во викенд и приградските населби. Ловците велат ова животно е поопасно и од волкот. Додека не се добие дозволата за отсрел на чаколот, ловците не смеат да организираат хајки.

Повеќе...

Ловџиите од Штип градат дом со апартмани на Плачковица

Ловџиите од Штип градат дом со апартмани на Плачковица

На планината Плачковица, на приближно 25 километри од Штип, во близина на шумската куќа и на планинарскиот дом „Вртешка“, привршуваат градежните работи на првиот ловечки дом во овој планински крај. Членовите на штипското ловечко здружение „Ловец“ најавуваат дека по уредувањето на внатрешноста и ентериерот, домот официјално и свечено ќе биде отворен по еден месец, на 18 септември.

Повеќе...

Велешанец улови риба тешка 18,3 кг

Велешанец улови риба тешка 18,3 кг

Бидејќи за дел од риболовците не беше јасно како амур во Вардар, оти него го има во езерата, Горан додава дека пред некоја година, риболовното друштво од Велес пуштило подмладок од оваа риба во реката, па затоа и не е изненадување што тој фатил токму од овој вид риба.

Повеќе...

Помор на пастрмка во горниот тек на реката Треска

Помор на пастрмка во горниот тек на реката Треска

Во горниот тек на реката Треска деновиве е забележан помор на рибниот подмладок на автохтоната речна пастрмка. Повеќемина жители од крајречните села и рибари ги забележале мртвите риби во коритото на некогаш бистроводната Треска.

Повеќе...

Рибочуварите добиваат овластувања како инспектори

Рибочуварите добиваат овластувања како инспектори

Рибочуварите можат да легитимираат и проверуваат документи кај сите рибари што ловат во води што не се издадени под концесија, односно никој не стопанисува со нив. Ова им го дозволува Законот за земјоделската инспекција, кој е во собраниска процедура.

Повеќе...

Португалците јадат 57 килограми риба годишно, Македонците со 6 килограми се втори на Балканот

Португалците јадат 57 килограми риба годишно, Македонците со 6 килограми се втори на Балканот

Најмногу риба се јаде во Португалија – 56,8 килограми од лице, а Бугарија е на едно од последните места на потрошувачка на морска храна. Македонците, пак, се далеку под европскиот просек, но слични со Бугарите и Црногорците, кои јадат околу 6 килограми риба годишно на човек.

Повеќе...

Јагулата ќе ја снема од Охридското Езеро

Јагулата ќе ја снема од Охридското Езеро

И охридската јагула може наскоро да исчезне од водите на Охридското Езеро, предупредува независниот екологист од Охрид Лазо Наумовски. Европската јагула се мрести во Саргасово Mope, односно 4.800 км подалеку од Охридското Езеро. Мајките јагули, по мрестење, умираат, a нивните ќерки повторно се враќаат во водите на Охридското Езеро.

Повеќе...

Дебарско Езеро збогатено со 50.000 речни пастрмки

Дебарско Езеро збогатено со 50.000 речни пастрмки

Дебарско Езеро завчера беше порибено со 50.000 парчиња подмладок речна пастрмка, во согласност со договорот на Репроцентарот на земјоделската задруга „Охридска риба“ и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ).

Повеќе...

Охридското езеро порибено со јагула

Охридското езеро порибено со јагула

Порибувањето се изврши на пет локаци, во Радожда, Калишта, во близина на градското крајбрежје и во охридскиот дел кај одмаралиштето „Андон Дуков“ и во близина на Свети Јован Канео.

Повеќе...

Дозвола за лов во гевгелиско „Милисин” чини 50 евра

Дозвола за лов во гевгелиско „Милисин” чини 50 евра

Според информациите од гевгелиската подружница, сезонските потврди ќе се издаваат секој работен ден во просториите на подружницата по цена од 50 евра во денарска противвредност.

Повеќе...

Денеска, 30ти јуни, завршува забраната на ловот на мрена

Денеска, 30ти јуни, завршува забраната на ловот на мрена

Рибочуварите сметаат дека строгото запазување на датумите и контролите кои што се вршат овозможуваат рибниот фонд да бележи зголемување, а побројните контакти на риболовците со друштвото и ставањето на преден план на рибарската етика, која што е еден од најбитните фактори за еколошко сочувување на видовите на рибите и животинскиот свет во реките овозможува креирање на долгорочни планови.

Повеќе...

Зголемен интерес за рибочувари, намален на кандидатите за ловечки испит

Зголемен интерес за рибочувари, намален на кандидатите за ловечки испит

Огласот следува откако под концесија се издаде голем дел од природните и вештачките акумулации во земјава за кои се изработуваа риболовни основи. Во нив точно стои кои риби можат да се најдат во одредени природни или вештачки езера, кои риби се најзастапени во реките, кога е дозволен риболов, колку рибници може да има на одреден слив или езеро.

Повеќе...

Вардар збогатен со 1.500 пастрмки

Вардар збогатен со 1.500 пастрмки

Целта на проектот е да се овозможи заштита на македонската пастрмка и збогатување на туристичката атракција преку развој и промовирање на висококвалитетен рекреативен и спортски риболов.

Повеќе...

Одземени риби од угостителски објект во Охридско

Одземени риби од угостителски објект во Охридско

Неправилностите биле откриени при последниот вонреден надзор на вкупно 31 угостителски објект во Охрид и во Струга, при што биле прегледани околу 580 килограми различни видови риби.

Повеќе...

Отворен јавниот повик за доделување на концесија за риболов на Матка

Отворен јавниот повик за доделување на концесија за риболов на Матка

Риболовните здруженија и фирмите од оваа дејност можат да се јават на повикот за доделување на концесија за рекреативен риболов. Концесијата се однесува за рекреативен риболов за период од шест години на целата површина на Акумулација Матка и дел од реката Треска каде што се влева во неа.

Повеќе...

Откриени 28 рибокрадци

Откриени 28 рибокрадци

При вонреден инспекциски надзор од Државниот инспекторат за земјоделство фатени се 28 лица како вршат рекреативен риболов на клен и крап во близина на вливот на Беличка Река во реката Треска и кај рекреативната зона “Акумулација Козјак” во време на забрана за лов. Притоа, одземени се и девет рибарски мрежи со вкупна должина од повеќе од 500 метри.

Повеќе...

Велешкото езеро „Младост“ порибено со 350 килограми крап

Велешкото езеро „Младост“ порибено со 350 килограми крап

Велешкото езеро „Младост” е порибено со 350 килограми крап, донација од Македонската риболовна федерација. Како што информираат од СРД „Бабуна“ од Велес, поводот за оваа донација е претстојниот Крапски куп што на езерото „Младост“ ќе се одржи на 6,7 и 8 мај годинава.

Повеќе...

Под концесија се нудат пет ловишта во Струга, Делчево и Кочани

Под концесија се нудат пет ловишта во Струга, Делчево и Кочани

Повикот е објавен на веб страната на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Рокот за поднесување на понуди трае до 25 април 2016 година. Можат да аплицираат домашни и странски правни лица, кои ќе ги исполнат условите во тендерската документација.

Повеќе...

На велешкото езеро се гради терен за ловење крап

На велешкото езеро се гради терен за ловење крап

„Со самата изградба на рибарската патека на езерото ќе можат да се одржуваат балкански купови и натпревари од супер лигата. Годинава крапскиот куп ќе се одржи за прв пат и натпреварот ќе влезе во календарот на Македонската риболовна федерација. Истата патека ќе може да се користи за ловење на риба со пливка,“ рече Бранко Јанушев од ЗСР „Бабуна“.

Повеќе...

Повик за финансирање на рибарството

Повик за финансирање на рибарството

За изградба на нови и реконструкција на постојните риболовни пунктови се предвидени 1,5 милиони денари, за опрема 500.000 и 1,2 милиони денари за изградба и реконструкција на мандрите за традиционален лов во Дојранско Езеро.

Повеќе...
1 2 3