fbpx
ВестиСовети

дали можи да се произведат 100 тона јаболка по хектар?

jabolko

Проф. Д-р Франци Штампар од Биотехнички факултет во Љубљана минатата недела постави прашалник над главите на многу овоштари. Тој тврди дека е можно да се произведуваат 100 тони јаболка по хектар.
Овоштарите останаа изненадени од тврдењето дека можат да добијат 100 тони јаболка по хектар. Во прилог на технологијата која е новина во овој регион, приносот од 50 до 60 тони веќе обезбедува профит. Но, проф. Д-р Франци Штампар од Биотехнички факултет,  визионерски вели дека во иднина можи да се постигне поголемо производство на јаболка, како и пад на нејзината цена на светскиот пазар.

“Суштината на концептот 100” е нешто повисоко стебло и искористување на се што подлогата М9 дава. Го завршува растот на околу четири метра и така ние немаме проблем на врвот.  Тоа е концепт кој подразбира многу тесно дрво, која има спроводници од 30 до 35 пол единици кои континуирано се ажурираат. Најстарите, велат во просек, две години, и се сече на долго. Ова дава една до две нови гранки “, објаснува Штампар во карактеристиките на новите начини на одгледување на јаболка.

Во третата година, конечниот резултат
Тој понатаму објаснува дека се садат садници со диференцирани пупки за род:

“Важно е да се засади во есен, така што коренскиот систем се развива на почетокот на пролетта и може да се изложи на тој потенцијал на пупки. Првата година, силно се стимулираат растот и вегетативната активност, така што плодовите од првата година се квантитативно големи, но одат на потрошувачка затоа што не се за во фрижидерот, во втората година ситуацијата е поинаква, а во третата ја постигнуваме конечната висина и принос, што е малку футуристички, но некои индикации ми кажуваат дека ќе успееме во тоа. Сигурно ќе го потврдам за една или две години и отворено ќе кажам кои сорти можат, кои се под предвидениот род, а кои можат да одат и подалеку “, додаде проф. Штампар.

Изданоци од 20 месеци
“Концептот 100” не е сосема експериментален. 10 хектари беа засадени во Шид по договор со компанија од Нови Сад, која влезе во овој проект.

“Ние создадовме садници кои не се стари две години, туку изданок со 20-месеци, со 20 привремени гранки, високи два метри и со диференциран врв од 70 до 90 сантиметри.Таквите садници имаат потенцијал од 35 до 65 домашни пупки со релативно висок квалите. Ако сме оставени со едно јаболко тоа е речиси 40 тони, ако пуштиме две јаболка, што е можно кај златниот делишес, тогаш сме на бројките што ги сакаме, односно 40 тони во првата година. од 65 до 80 тони, а во трети 100 тони “, вели Штампар.

Засадени со “Концепт 100” во Нов Зеланд, во Аргентина
Според овој професор, можно е целосно да се почитуваат сите земјоделски мерки – просторот за садење од 3,2 х 0,7, односно минимум 4 000 садници по хектар, технологија која подразбира садници кои се подложени на копулација, а потоа стимулираат предвремени гранки, зимско сечење, примена на хумински киселини, безбеден систем за наводнување.

“Знам дека овој концепт е можен и имав можност да видам повеќе приноси по хектар, од 100 тони во странство, го видов тоа во Јужна Африка, Нов Зеланд и Аргентина, а ние треба да се подготвиме за иднината, оваа година цената на јаболката за Русија беше од 0,50 до 0,7 евроцентри за килограм, но наскоро ќе има пад на цената на јаболката, бидејќи производството во светот ќе биде уште поголемо “, заклучува проф. Штампар.

 

 

Валентина Соколовска, за Зелена берза

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close