fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

ЕВРОСТАТ: поскапеа житариците, семињата, овошјето и јајцата

Посебно нагло зголемување на цените има кај житариците (+68 отсто), кај маслодајните семиња и масленото овошје (+59 проценти) и кај јајцата (+45 отсто).

Руската инвазија на Украина значително ги наруши глобалните земјоделски пазари во 2022 година. Русија и Украина беа главни извозници на житарки, пченица, пченка, маслодајни семиња (особено сончогледи) и ѓубрива до почетокот на војната, пишува Евростат. Од Европскиот статистички центар посочуваат дека активностите за постепено укинување на зависноста на ЕУ од руските фосилни горива ги зголемија цените на енергијата. Сето ова го поткрепи остриот пораст на цените на клучните земјоделски производи и инпути, покажуваат новите податоци на Еуростат.

Помеѓу вториот квартал од 2021 година (К2 2021) и вториот квартал од 2022 година (К2 2022 година), просечната цена на стоките и услугите што моментално се трошат во земјоделството (т.е. инпути кои не се поврзани со инвестиции) скокна за 36 отсто за истата „кошничка“ на влезови. Во рамките на оваа кошничка, имаше значително покачување на цените на ѓубривата и подобрувачите на почвата (+116 проценти) и енергијата и мазива (+61отсто).

Во истиот период, просечната цена на земјоделските производи во целина (аутпут) исто така нагло порасна (+25 проценти) за истата „кошничка“ производи. Посебно нагло зголемување на цените има кај житариците (+68 отсто), кај маслодајните семиња и масленото овошје (+59 проценти) и кај јајцата (+45 отсто).

Притоа Евростат потенцира дека во секоја земја-членка, просечната цена на двата инпута кои не се поврзани со инвестициите и земјоделскиот аутпут се зголемија помеѓу вториот квартал 2021 и вториот квартал 2022 година.

Најостри стапки на пораст на просечната цена на земјоделското производство во овој период се забележани во Литванија (+65 отсто), Естонија (+53 проценти) и Унгарија (+43 отсто). Најмали стапки на пораст се забележани во Данска (+7 проценти), Малта и Португалија (и двете +12 отсто).

Најостри стапки на пораст на просечната цена на инпутите кои не се поврзани со инвестиции се забележани во Литванија (+91 проценти), Латвија (+62 отсто) и Хрватска (+50 проценти).https://faktor.mk/evrostat-cenite-na-zemjodelskite-produkti-poskapea-najmnogu-zitaricite-seminjata-ovoshjeto-i-jajcata

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close