вестиВино

График на денот: Светскиот пазар за извоз на вино

(Oвој напис е објавен на: јануари 15, 2018)

vino

Уште на крајот од 2017-та година стана јасно дека винската индустрија доживува лоша година поради климата. Податоците за европското производство се значително пониски, што укажува на тоа дека глобалниот извозен пазар може да доживее турбуленции, коментира „HowMuch.net“, кој создава визуелизација на моменталната ситуација на пазарот.

Податоците се засновани на информации за извозот на вино во 2016-та година од интернет страната „World’s Top Exports“, место кое ја надгледува вредноста на стоките разменети меѓу земјите. Визуелизацијата ја прилагодува големината на секој континент според нејзиниот релативен удел на пазарот за извоз на вино. Ова е причината зошто Северна Америка се чини дека е многу помала од Европа – таа изнесува само 5% од светскиот извоз на вино во споредба со 70% од Европа.

Како што можете да видите, неколку клучни играчи доминираат на меѓународниот пазар на вино. Франција е очигледен лидер на пазарот, со 28,2% од светскиот извоз. Италија е на второ место со 19,2% и Шпанија со 9,2%. Фактот дека овие земји имаат свои посебни кујни и култури фокусирани околу виното, го објаснува ова нешто што скоро наликува на монопол.

Чиле и Австралија претставуваат петтина од извозниците на вино, со учество од 5,7% и 5,3%. Ниту една друга земја не го надминува прагот од 5%. Ова создава значителен дебаланс на пазарот сериозно контролиран од страна на Европејците.

Сепак, не треба да се потцени колку брзо винската индустрија може да се менува секоја година. Според податоците, 2017-та година беше најлошата година од 1961-ва година. Катастрофалните пожари во Напа неодамна уништија неколку винарски визби во Калифорнија.

Од позитивна гледна точка, други компании, како што се „Bright Cellars“, сега ја користат големата анализа на податоци за да создадат уникатни вкусови за своите клиенти и да им понудат домашна испорака. Сигурно е дека пазарот е под значителен притисок за промена.


 

denar.mk

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close