fbpx
Вести

Исплатлив бизнис, се заработуваат милијарди

halal

Милијарди долари во светот се заработуваат од халал производи.

Вредноста на пазарот се проценува на 547 милијарди долари, а вкупниот промет на храна и производи е 12% од глобалната трговија.

Сепак, овој тип на храна не е врзан само за верата, туку и за туристичкиот сектор.

Халал стандардот е шанса за развој во Србија.

Оваа храна се поврзува со исламот, но има и луѓе кои внимаваат на квалитетот и безбедноста на храната.

Халал туристите годишно во просек за одмор трошат 1.700 долари, за разлика од Европјаните кои трошат по 1.200 долари.

Во халал храната е забрането да има свинско, животни месојади, птици грабливки, адитиви, емулгатори, желатин од свинско потекло и алкохол.


 

фактор.мк

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close