fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

Мирчески-По примерот на оризарите да се утврди цената и за тутунарите!

Ние новоформираните тутунски здруженија БАРАМЕ: По примерот со оризопроизводителите, Министерството за земјоделство во пресрет на откупната реколта на тутунот да ја утврди производната цена за килограм тутун.

Човек може само да се чуди и крсти во оваа наша Македонија зошто се потребни толкав број на протести од страна на земјоделците за министерот и владата да сфатат дека решението на проблемите секогаш им се нуди бесплатно од вистинските земјоделци, а не од  ‘партизирани послушници’.

Затоа ние новоформираните тутунски здруженија БАРАМЕ: По примерот со оризопроизводителите, Министерството за земјоделство во пресрет на откупната реколта на тутунот да ја утврди производната цена за килограм тутун.

За таа цел ЈАВНО го повикуваме министерот да испрати барање до Институтот за тутун во Прилеп или до Земјоделскиот факултет во Скопје, катедра за тутун каде агроекономистите ќе ги утврдат реалните трошоци за производство на килограм тутун во оваа реколта. И таа цена зголемена за 30% да биде основа за утврдување на просечната откупна цена. Сметаме дека ваков пристап треба да се преземе за сите земјоделски производи во државата ако сакаме да го зачуваме земјоделието и производството на храна. Само на ваков начин, државата ќе покаже дека е на страната на земјоделците, а не на страната на ‘зелената мафија’, и само вака може да се избегне манипулација на производителите од страна на откупните компании и трговците во државата што неколку години наназад е најголем проблем кај земјоделците кои се принудени или своите производи да ги продаваат по цена пониска од производната, или да ги фрлаат на буниште.

А, за волја на вистината, само да потсетиме дека ова е едно од барањата кое ги испративме до МЗШВ уште минатата година на состанокот одржан во Прилеп од страна на претставници на земјоделски здруженија од сите гранки во земјоделието. Ако сака министерот и владата да ја спасат државата од глад, а со тоа и земјоделието како гранка не им треба да измислуваат топла вода и да состанчат со ‘партизирани земјоделци’ кои само климаат со глава, доволно е само да ги реализираат сите барања кои им ги испративме уште ланската година.

МЗШВ И ВЛАДА, ГИ ИМАТЕ РЕШЕНИЈАТА, ВАШЕ Е САМО ДА ГИ СПРОВЕДЕТЕ!!!

Пишува Игор Мирчески, координатор на ноформираните тутунарски здруженија.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close