fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

Населението на Балканот старее, фали работна сила

Балканот и натаму ќе се празни, населението ќе се намалува, а во неколку земји ќе фали работна сила.

Хрватскиот демограф, Моника Комушанац за Фактор објаснува дека Балканот и натаму ќе се празни, населението ќе се намалува, а во неколку земји ќе фали работна сила.

Демографот вели дека балканските земји (во потесна и поширока смисла) веќе се карактеризираат со неповолен возрасен состав и стареење на населението. Комушанац објаснува дека просечното учество на младите до 14 години во балканските земји е околу 16 отсто, додека просечното учество на населението над 60 години е речиси 25 отсто.

„Алармантен податок е дека во некои балкански земји уделот на старите лица достигнува речиси 30 отсто од вкупното население, на пример во Хрватска (29,55 отсто), Бугарија (29,20 отсто) и Србија (27,10 отсто), додека другите балкански земји имаат удел на стари лица меѓу 22 и 25 отсто. Исклучок од овие трендови е Косово, кое има 7 отсто повеќе млади од старосните контингенти, пред сè благодарение на една од највисоките стапки на наталитет на Балканот и Европа и релативно високата стапка на позитивни природни промени, иако тие исто така се намалуваат за изминатите неколку години. Проекциите на ОН за старосната структура во 2050 година го потврдуваат продолжувањето на споменатите трендови и зголемувањето на интензитетот на стареење во балканските земји. На пример, просечното учество на старите луѓе во балканските земји ќе биде околу 36 отсто (младите само 13 отсто!)“, вели Комушанац, која работи на Универзитетот во Загреб на Факултет за хрватски студии, Одделение за демографија и хрватска емиграција.

Додава дека целосната депопулација (намалување на бројот на жители) е доминантна карактеристика на оваа област веќе неколку децении, а според средната варијанта на проценката на ОН, балканските држави создадени со распадот на СФРЈ очекуваат загуба од 2,8 милиони луѓе до средината на векот, додека поширокото балканско подрачје ќе се соочи со опаѓање на населението од 8,2 милиони за само 30 години.

„Така, на пример, во 2050 година, Бугарија, Србија и Хрватска ќе забележат најголем релативен пад на бројот на жители, меѓу 17 отсто и 24 отсто, додека само неколку балкански земји ќе имаат пад од помалку од 10 отсто во однос на вкупното население во 2022 година“, објаснува демографот.

Според неа, нивото на демографска негативност на Балканот е такво што е малку веројатно (или реално) да се очекуваат повеќе позитивни демографски карактеристики во иднина. Во  нормални услови на развој на населението, периодот од 5 до 10 години е релативно краток за значителни демографски промени, но кога малите популации (како оние претежно на Балканот, со исклучок на Романија и Грција) достигнуваат видно ниво на депопулација, треба да се очекува дека сите следни процеси ќе бидат побрзи. Повеќе на https://faktor.mk/hrvatski-demograf-za-faktor-najgolem-problem-so-nedostig-na-rabotna-sila-kje-imaat-srbija-hrvatska-bosna-i-hercegovina-i-albanija

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close