fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиТоп вести

Одгледувачите на свињи на работ на рентабилно работење

Свинското месо бележи зголемување на цената во текот на изминатиот период, но оваа цена засега не е доволна за рентабилно работење

Свинското месо бележи зголемување на цената во текот на изминатиот период, но оваа цена засега не е доволна за рентабилно работење за одгледувачите на свињи во државата, оцени потпретседателот на Асоцијација на земјоделци, Гоце Серафимов.

Тој посочи дека постојано расте цената на храната за одгледување свињи, а цената на место не е на задоволително ниво. Потребни се дополнители анализи за да се одреди колку навистина треба да се плати за свинско месо. Тие уште пред два месeца посочија на потребата од зголемување на цената на свинското месо, бидејќи значително се намалил бројот на одгледување на мајки свињи.

– Цената на свинското месо кажаа пред некој ден дека е малку покачена 125 денари плус 5 проценти данок, но и тоа е на границата на рентабилност, дури е и мала таа цена према храната колку чини и сојата на пример и житариците. Ние очекуваме, но дали ќе се покачи или не, тоа  не зависи само од нас, тоа треба преработувачките капацитети да кажат, вели  Серафимов.

Според него, не е исплатливо да се одгледуваат свињи со ваква цена на месото, а цените на се останато одат во нагорна линија. Истовремено значително е намален бројот на крави и овци кои претходно се одгледувале во штипскиот и карбинцскиот регион.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close