fbpx
Вести

Општина Прилеп исплати обештетување за јулското невреме

Општина Прилеп денеска започна со обештетување на земјоделците кои претрпеа големи штети во јулското невреме. Општината оддели 100.000 евра, а секој земјоделец ќе биде обештетен со 3% од вкупната штета која ја имал. Земјоделците се задоволни од ова обештетување, но сепак очекуваат обештетување и од државата кое што може да биде и до 15% од вкупната штета.

„Од 5 декари можи да се произведе тутун од 1,5 тони, што значии во вредност од околу 300.000 денари, а сега штетата е ограмна затоа што изгубивме и субвенции и килажа“, рече Роберт Костоски, жител на с. Мало Коњари.

Колкаво ќе биде обештетувањето од државата се очекува да се знае кон почетокот на идната година. Инаку ова е за прв пат Општина Прилеп да оддели средства за обештетување на земјоделците.

„Овие средства започнуваат да се исплаќаат од денес па се до средината на идната недела ии ќе бидат исплатени 1.359 барања“, истакна Жарко Северкоски, претседател на комисија за проценка на штети.

За да не доаѓа во идинина до вакви ситуации тутунарите бараат осигурување на родот уште со самото склучување на договорите за откуп.


 

sitel

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close