ВестиЕкологијаТоп вести

ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО ПОЗЕЛЕНЕ, НА РИБИТЕ ИМ СЕ ЗАКАНУВА ИЗУМИРАЊЕ

Како катаклизма да го има погодено Преспанското Езеро кај туристичката населба Претор. Покрај тоа што водата е многу повлечена, па наликува на мочуриште, викендов езерските води позеленија. Според локалното население се работи за алги кои во плиткиот дел на Езерото ја обоија водата, а се појавуваат поради нискиот водостој и загаденоста.

„Од брегот сега има појас од дваесетина метри пронижен со островчиња со земја, меѓу нив има вода од два три сантиметри и тиња во која кога ќе стапнете ногата пропаѓа. Низ водата има растение кое ја обојува зелена. Оваа појава во Претор беше ретка, ова е жално за гледање“, рече Пецо Митревски од село Претор.

Според Риболовната основа за Преспанското Езеро 2017- 2022 година, овој екосистем се соочува со забрзана еутрофикација поради влив на големи количества хранителни материи. Покрај фосфорните соединенија, во езерскиот систем се утврдени и многубројни загадувачки материи, како пестициди. Една од видливите манифестации на утврдената состојба е и појавата на воден цвет предизвикан од сино-зелената алга. Поради тоа, неопходни се многубројни мерки за намалување на притисокот и подобрување на еколошкиот статус на езерото.

Во истражувањата што беа направени во рамки на проектот за заштита на Езерото, спроведен од УНДП и Швајцарската агенција за развој и соработка беше истакнато дека една од главните негативни ефекти на еутрофикацијата е зголемената распространетост на штетни цутови од алги кои развиваат зголемена биомаса, предизвикувајќи смрт кај рибите и труење на многу живи содржини, како и намалување нa кислородот.

Пред еден месец на трибина за спас на Езерото одржана во Ресен министерот за животна средина Насер Нуредини истакна дека во тек е формирање на меѓународно тело со претставници од трите држави кои го делат езерото, Македонија, Албанија и Грција кое активно ќе се вклучи во изнаоѓање решение.

Ж. ЗДРАВКОВСКА СДК .мк

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close