fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

Просечната плата во јули изнесува 31.812 денари

Намалување на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (4.3 %), Рударство и вадење на камен (3.9 %) и Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (3.9 %).

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во јули 2022 година, изнесува 31 812 денари, објави Државниот завод за статистика. Зголемувањето на годишно ниво е 11.5 отсто, според ДЗС.

Зголемувањето се должи пред се на зголемувањето на бруто платата во секторите за сместување и сервисни дејности со храна (17.8 %), Стручни, научни и технички дејности (17.5 %) и Уметност, забава и рекреација (16.3 %).

Намалување на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (4.3 %), Рударство и вадење на камен (3.9 %) и Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (3.9 %).

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close