fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

Раскинати договорите за изградба на седум мали хидроцентрали на Шара

На концесионерите ќе мора да им се вратат концесискиот надомест и трошоците кои ги направиле досега.

Договорите за концесија за седум мали хидроцентрали на Шар Планина се раскинати, а на концесионерите ќе мора да им се вратат концесискиот надомест и трошоците кои ги направиле досега.

Одлуката за спогодбено раскинување на договорите Владата ја усвои денеска, а таа се однесува на шест мали хидроелектрични централи лоцирани во зоните на строга заштита и на активно управување во националниот парк, Љуботенска бр.66, Љуботенска бр.67, Беловишка бр.107, Пена бр.82, Лешочка 100 и Лешочка 101 и една во зоната на одржливо користење.

„Министерството  за животна средина и просторно планирање иницираше формирање на комисија во која членуваа и претставници на Министерството за финансии и Министерството за економија, која што ја разгледа документацијата за спогодбено раскинување на договорите за концесиите и потребата за обештетување на договорните страни. До министерот за животна средина Насер Нуредини беше доставен записник со детален преглед на сите реализирани трошоци од концесионерите врз оснава на што е изработен предлогот за спогодбено раскинување на договорите“, велат од Министерството.

Како што информираат од таму, дополнително доставен е предлог и за спогодбено раскинување на договорот за концесија за малата хидроелектрана Шеличе бр. 91,  лоцирана на подрачјето на Н.П. Шар Планина, во зоната на одржливо користење. И за овој објект е постигната согласност на концесионерот да му се врати уплатениот концесиски надоместок.

„Со предлогот за спогодбено раскинување на договорите за концесија за користење на вода за производство на електрична енергија од малите хидроелектрани на Шара предвидено е да се надоместат реално направените трошоци за реализација на договорите и уплатените трошоци на име на концесијата“, стои во соопштението од Министерството.

Сепак, МЖСПП не наведува конкретно колкави суми од буџетот ќе им се исплатат на концесионерите за направените трошоци.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close