fbpx
ВестиТоп вести

 СЕ РАБОТИ НА ПОДГОТОВКА НА ПРВОТО ЗАКОНСКО РЕШЕНИЕ ЗА ДОНИРАЊЕ ХРАНА

Дефинирање на надлежностите на сите надлежни институции кои ќе го креираат законското решение за регулирање на донирањето на вишоците храна од операторите преку интензивирање на соработката на невладините организации кои непосредно ќе бидат вклучени во дистрибуцијата на храната до крајните корисници. Ова се дел од заклучоците од   состанокот  на работната група за изработка на Законот за донирање на вишокот храна кој се одржа во Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), објавено е на веб страницата на оваа  институција која е координатор на овој процес.

Блаже Јосифовски, претставник на Системот за донирање на вишок храна „Сите сити“ на невладината „Ајде Македонија“, истакна дека првото законско решение од ваков тип, е во интерес на досегашните 460 илјади граѓани, кои според анализите на здружението, имаат потреба од дополнителен оброк, но и на бизнис заедницата. Придобивките ќе бидат големи и од економски и од аспект на заштита на животната средина.

Во законското решение, според заменик директорот на АХВ Фирус Мемед, ќе бидат в градени  постојните законски решенија и искуствата од европските и од земјите од регионот во дефинирањето на стандардите за донирање на храна, чија основа ќе биде безбедноста на храната.

Како што објавува АХВ првото законско решение за донирањето храна ќе ги интегрира безбедноста на храната, социјалната политика, финансиите, невладиниот сектор и бизнис заедницата и други области и во иднина, според оценката на државните институции и невладиниот сектор, ќе биде основа за отворање на нови работни места.

З.Б.

 

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close