fbpx
Вести

СЕЗОНСКА РАБОТА: Се бараат берачи на грозје во соседството, а колку може да се заработи?

Наскоро во регионот почнува бербата на винско грозје и а само на компанијата Плантажа ќе и требаат околу 800 работници.

За сите работници кои доаѓаат од страна се обезбедни сместување и храна, а заработката е солидна, вели Симо Болјевиќ, координатор во виноградарското-овоштарско производство.

Работник на Чемовско поле дневно може да заработи до 30 евра, па и повеќе.

„Кога се работи за грозјето, просечен работник може да набере 60 до 70 гајби. Во гајба се собираат седум килограми грозје и таа се плаќа по 40 центи, така да просечната заработка е од 25 до 30 евра, иако некои работници берат и повеќе“, вели тој.

Бојан Бубањ, сезонски берач на грозје од Црна Гора, вели дека оваа работа ја работи 10 години и дека дневно заработува до 25 евра.

„Во просек берам 40 гајби, но ако е добар денот и му пслуќи на расположението, можам да наберам и до 60 гајби грозје, тоа пак е 25 евра, што не е лоша заработка. Малку ни пречат горештините, но навикнавме. Имаме сместување и два оброка, така да немам забелешки на условите“, вели тој.

На „Плантажа“ веќе берат праски, но тоа го покриваат домашни работници. За бераба на грозје очекуваат работници од соседните земји пишува „дневне новине“.


 

фактор

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close