Лешникот инвестиција што се враќа за неколку години

Лешникот инвестиција што се враќа за неколку години

Македонија е идеално поднебје за одгледување на лешник. Сашо Крстевски од Скопје  веќе 6 години се занимава со одгледување на лешник. Во бизнисот го вовела италијанска фирма. Почнал со еден хектар садници, за денес да има сопствени 5ха и бизнис со 250 кооперанти низ цела Македонија. Од година во Година во нашата држава се зголемува интересот за одгледување на лешници. Вака ја почна својата бизнис приказна  за „Зелена берза“ Сашо Крстевски од Скопје. Со одгледување…

Повеќе...

Инвестиција на млекарницата Бимилк вредна 2 милиона евра

Инвестиција на млекарницата Бимилк вредна 2 милиона евра

Модерната машина за ПЕТ-пакувања ќе доведе до зголемување на производствените капацитети на Млекарницата до 50 насто. Битола, 27.02.2017: Најголемата млекарница во Македонија продолжува да вложува во врвна технологија и во зголемување на производствените капацитети. Најновата инвестиција во износ од 2 милиона евра се однесува на набавка на современа опрема за полнење ПЕТ-шишиња. Опремата е веќе доставена во Млекарницата и со неа се произведуваат Битолски јогурт, Битолски густ јогурт и Баланс+ во ПЕТ-амбалажа. Новата „ultra clean“…

Повеќе...

Голема холандска компанија најавува инвестиција во земјоделството

Голема холандска компанија најавува инвестиција во земјоделството

Странски компании ќе го раздвижуваат македонскиот аграр. Една голема холандска компанија најавува инвестиција во фирма во стечај во југоисточна Македонија. Инвестицијата е значајна не само заради тоа што ќе отвори нови работни места туку ќе придонесе и за модернизирање на производствто и ќе ја зголеми конкурентноста на македонските земјоделски производи.

Повеќе...

Иселениците сакаат да инвестираат во ИТ, аутсорсинг, туризам и во земјоделство

Иселениците сакаат да инвестираат во ИТ, аутсорсинг, туризам и во земјоделство

ИТ и аутсорсинг, туризам, земјоделство и висока технологија, се областите во кои иселениците од дијаспората би инвестирале во Македонија, покажува истражувањето што организацијата „Македонија 2025“ го претстави на Форумот за бизнисмени од дијаспората.

Повеќе...

Концесионерот на поранешен ЗИК „Славеј“ реализира инвестиција од три милиони евра

Концесионерот на поранешен ЗИК „Славеј“ реализира инвестиција од три милиони евра

-Со пченка засадивме 560 хектари што ги добивме од државата под концесија на 15 години, а тука ќе се градат и сушарница со силоси за пченка и пченица, фарма за товење бикови, фарма за крави и телиња со капацитет за колење од 1000 грла годишно. Ќе градиме и кланица и на крајот мала централа за биогас.Ќе откупуваме пченка и пченица од земјоделците, изјави сопственикот Арбен Абдурамани.

Повеќе...

Фруктана од Аргулица со трета инвестиција во нова технологија преку ИПАРД

Фруктана од Аргулица со трета инвестиција во нова технологија преку ИПАРД

Новата ИПАРД-2 програма ќе поддржи повеќе сектори во земјоделството. Влегуваат житните и индустриските култури, туризмот и угостителството, а процентот на кофинансирање од 50% се зголемува на 75%.

Повеќе...

Над 100 пасишта ќе се поткрепат со 1,2 милиони евра

Над 100 пасишта ќе се поткрепат со 1,2 милиони евра

Сериозни инвестиции оваа година се предвидуваат во подобрување на инфраструктурата на 100 пасишта во државата за што ќе бидат инвестирани над 1,2 милиони евра. Станува збор за проект кој е од исклучителна важност за сточарите.

Повеќе...

Ладилно откупен центар на Ледра Агро, инвестиција кофинансирана од ИПАРД

Ладилно откупен центар на Ледра Агро, инвестиција кофинансирана од ИПАРД

Гевгелија ќе добие најсовремен откупно дистрибутивен центар со ладилник за складирање на свежо овошје и зеленчук. Проектот во чија што реализација ќе бидат инвестирани околу 85 милиони денари започна да се гради на површина од 2000 метри квадратни на локацијата наменета за агроберза кај селото Негорци.

Повеќе...