Слаб интерес за осигурување на земјоделските посеви

Слаб интерес за осигурување на земјоделските посеви

Земјоделците сѐ уште ретко ги осигуруваат своите имоти. Осигурителните компании, според фармерите, нудат скапи полиси кои целосно не ги покриваа ризиците во производството. Сите се согласуваат дека моделот треба да се менува… Земјоделците тешко се решаваат да ги осигуруваат насадите и нивите. Се размислува за нов модел на осигурување во земјоделството, зашто бројот на склучените полиси, и покрај владините субвенции од 60 проценти, континуирано и значително се намалува. Осигурувањето е клучно, особено поради климатскитепромени, кои…

Повеќе...

Зголемен интерес за ново производство на тутун

Зголемен интерес за ново производство на тутун

Зголемен интересот за новото производство на тутун за 2018-та година. Секој земјоделец кој има намера годинава да ја одгледува оваа култура, мора да има евидентен лист кој ќе се користи за склучување на договорите за откуп со монополите. Тутунарите се подготвуваат за новата реколта. Најдоцна до 31-ви март, пред да склучат договори за откуп, мораат да го пријават новото производство за оваа година. Пријавувањето се врши во подрачните единици на министерството за земјоделство каде што…

Повеќе...

Голем интерес за подигање насади со малини

  Огромен интересот во тетовско за подигање насади под малина или како што уште ја викаат црвеното злато кое името го добила по профитабилноста која ја носи. Во близина на село Камењане убавото време се искористи за да се засадат околу 5 декари под малина. Малината како култура многу малку е застапена во нашето земјоделство а како доста родна култура, барана за извоз со високи откупни цени и лесна за одгледување доста е раширена во…

Повеќе...

Голем интерес за проектот „Од град во село“

Голем интерес за проектот „Од град во село“

Граѓаните кои што имаат желба да му се вратат на македонското село со оваа мерка, како што образложи Костадиновски, ќе добијат неповратни средства од 6.000 евра за купување, изградба или реновирање на куќа на село, бесплатно државно земјоделско земјиште до 3 хектари, еднократна месечна субвенција од 15.000 денари во траење од 18 месеци или вкупно 270.000 денари, задолжителни обуки за претприемништво за започнување за водење на бизнис, а на располагање ќе им бидат и земјоделски советници.

Повеќе...

Во кочанско слаб интерес на земјоделците за осигурување на посевите

Во кочанско слаб интерес на земјоделците за осигурување на посевите

– Само седум апликанти од кочанскиот производен регион, опфаќајки ги општините Кочани, Зрновци и Чешиново Облешево, поднесоа документи кај нас за да ја искористат можноста што им ја нуди државата за добивање 60 отсто поддршка кога се во прашање финансиски средства кои треба да ги издвојат за осигурување на своите земјоделски култури, информира Димитров.

Повеќе...

Зголемен интерес за субвенции за млади лозови и овошни насади во Неготинско

Зголемен интерес за субвенции за млади лозови и овошни насади во Неготинско

Зголемен е интересот за користење субвенции при подигање млади лозови и овошни насади во Неготинско и Демиркаписко, информираше Ѓорѓи Ајтов, раководител на работната единица на Агенцијата за поттикнување на развојот во земјоделството од Неготино.

Повеќе...

Расте интересот за органско земјоделско производство

Ако на почетокот најголемиот број органски производители биле претежно овоштари, во последните години интерес за овој вид производство покажуваат и пчеларите, а се повеќе ги има и градинарите кои сакаат конвенционалното да го заменат со органско производство.

Повеќе...

Снегот во април го намали интересот за боровинки во август

Снегот во април го намали интересот за боровинки во август

Од почетокот на месецов во Kавадарци почна издавањето дозволи за собирање боровинки во ридско-шумските предели од општината. Дозволите, по цена од 400 денари, се обезбедуваат во просториите на „Бор“, кавадаречката подружница на „Македонски шуми“.

Повеќе...

Сеуште слаб интересот кај земјоделците за осигурување на посевите

Сеуште слаб интересот кај земјоделците за осигурување на посевите

Засега поголем интерес од фармерите за осигурување на поголеми површини со овошни и лозови насади пројавуваат земјоделски фирми, покажува праксата на компаниите кои нудат земјоделско осигурување.
До крајот на август земјоделците треба да аплицираат за субвенции за осигурување на посевите.

Повеќе...

Турците заинтересирани за македонското вино

Турците заинтересирани за македонското вино

Во рамки на традиционалната манифестација „Духовден Праскобер“, која викендов се одржа во Росоман, во Тиквешкиот Регион турски бизнисмени дојдоа да посетат неколку винарници.

Повеќе...

Зголемен интерес за рибочувари, намален на кандидатите за ловечки испит

Зголемен интерес за рибочувари, намален на кандидатите за ловечки испит

Огласот следува откако под концесија се издаде голем дел од природните и вештачките акумулации во земјава за кои се изработуваа риболовни основи. Во нив точно стои кои риби можат да се најдат во одредени природни или вештачки езера, кои риби се најзастапени во реките, кога е дозволен риболов, колку рибници може да има на одреден слив или езеро.

Повеќе...

Голем интерес за македонските сирења, мед и вино

Голем интерес за македонските сирења, мед и вино

Посетителите на македонскиот штанд покажаа голем интерес за петте понудени президиуми, сирењата од Мавровско-реканскиот Регион, медот, слаткото од диви смокви, виното “станушина” и буковската пипер. Некои пробуваа и веднаш купуваа, не прашуваа за цената.

Повеќе...

Голем интересот за субвенции кај велешките земјоделци

Голем интересот за субвенции кај велешките земјоделци

Во велешката Подрачна единица на Министерсвото за земјоделство, шумарство и водостпанство во тек е поднесувањето барањa за земјоделски субвенции по различни основи. Пријави поднесуваат земјоделците од Општина Велес и Општините Градско и Чашка, а рокот е до 30 јуни.

Повеќе...

Во Велес и велешко голем интерес на земјоделците за ИПАРД

Во Велес и велешко голем интерес на земјоделците за ИПАРД

Посебна поволност со новиот конкурс е што земјоделците освен од земјите-членки на ЕУ, ќе можат да набават механизација и надвор од земјите-членки на ЕУ и од земјите-кандидати за членки на ЕУ. Новиот конкурс за програмата ИПАРД 2 ќе биде распишан во јуни годинава и ќе трае 45 дена.

Повеќе...

Зголемен интересот за органско лозарство во Тиквешијата

Зголемен интересот за органско лозарство во Тиквешијата

Значајна поволност што ја добиваат земјоделците што практикуваат органско земјоделство се субвенциите, кои се зголемени за 70 отсто, и наместо 40.000 по хектар, колку што добиваат редовните производители, за органско сертифицирано лозарство од оваа година се добиваат 68.000 денари по хектар.

Повеќе...

Се уште слаб интересот за осигурување на земјоделските посеви

Се уште слаб интересот за осигурување на земјоделските посеви

Од осигурителните компании велат дека годинава очекуваат поголем интерес кај земјоделците за осигурување на посевите од град и други непогоди. Лани во штипско-карбинскиот регион за 20% беше зголемен бројот на издадени полиси за осигурување, со 60% кофинансирање на трошоците од државата.

Повеќе...

Во Велес и Велешко голем интерес за владините мерки за поддршка на земјоделците

Во Велес и Велешко голем интерес за владините мерки за поддршка на земјоделците

Агенцијата за поттикнување на земјоделството во Велес информира дека во поширокиот велешки регион околу сто земјоделци се пријавиле за владината мерка 50 : 50 за набавка на механизација во земјоделството.

Повеќе...