Голем интерес на прилепските земјоделци за механизација преку ИПАРД-програмата

Голем интерес на прилепските земјоделци за механизација преку ИПАРД-програмата

Прилепските земјоделци покажуваат голем интерес за ИПАРД – програмата за набавка на приклучна механизација, констатираат во  Агенцијата за унапрување на земјоделството во Прилеп кои, аедно со подрачната единица на Министерството за земјоделство, им помагаат на земјоделците да ги подготват документите за аплицирање, зашто огласот е отворен до 9 февруари. Според советникот во Агенцијата, Горан Томески, земјоделците секогаш покажуваат интерес кога е во прашање обновувањето на механизацијата. Овојпат е приклучната, главно за растителното производство. -Најголем интерес,…

Повеќе...

Зошто треба да побарате регистриран сервис за поправка на возила и механизација?

Зошто треба да побарате регистриран сервис за поправка на возила и механизација?

Врз основа на груби проценки, постојат повеќе од 65% нерегистрирани сервиси за автомобили, а што се однесува на оние за земјоделска механизација, сигурно ги има и повеќе. Причините, зошто еден мајстор не сака да ја регистрира својата работа, најчесто се поради нелојалната конкуренција која преферира работа „на црно“, скапа опрема за работа и делови, а на крајот и поради високите давачки кон државата. Во следните редови, правиме анализа зошто еден земјоделец, својата машина треба да…

Повеќе...

Земјоделците најмногу аплицираат за добивање средства од ИПАРД 2 за кпување на трактори и друга механизација

Земјоделците најмногу аплицираат за добивање средства од ИПАРД 2 за кпување на трактори и друга механизација

ИПАРД 2 програмата скроена по мерка на агробизнисмените. Индивидуалните земјоделци до сега најмногу интерес покажале само за купување на трактори и приклучна земјоделска механизација. – За жал секогаш најголемиот интерес е кај тракторите и овде во тој дел нешто мора да се менува, во навиките на луѓето, во сфаќањата на производството, каде тракторот не треба да се смета за основна инвестиција. Може да се користи и друг половен трактор, а да се инвестира во нова…

Повеќе...

Кратки тањирачи за брзо и интензивно мешање на земјата

Кратки тањирачи за брзо и интензивно мешање на земјата

Кратките тањирачи од програмата на Vogel&Noot претставуваат последен збор на технологијата кога се мисли на извршување на работа за плитка постжетвена обработка, преорување на стрништа, преджетвена обработка, порамнување и ефикасно набивање на структурата на земјата.

Повеќе...

Припрема на земјоделската механизација за пролетни работи

Припрема на земјоделската механизација за пролетни работи

Земјоделската механизација како што е познато бара внимателно одржување бидејќи тоа e основен чинител кој влијае на подолгиот век на траење и на исправно работење во текот на експлоатацијата. При употреба машините и алатките се изложени на различни внатрешни и надворешни влијанија, па е потребно да се заштитат а во период кога се во мирување да се конзервираат на соодветен начин, така што кога се јави потреба што полесно и што побрзо да се пуштат…

Повеќе...

Земјоделците да се придржуваат кон правилата кога управуваат со земјоделската механизација

Земјоделците да се придржуваат кон правилата кога управуваат со земјоделската механизација

Земјоделската механизација да се користи исклучиво за својата намена, а не и за превезување на лица, да биде технички исправна и навреме регистрирана; ваквиот вид механизација задолжително да ја управуваат лица со положен возачки испит, а не и малолетници…

Повеќе...

3,5 милиони евра за механизација за чистење и регулација на речните корита

3,5 милиони евра за механизација за чистење и регулација на речните корита

Опремата, за почеток, ќе биде стационирана во Скопје, Пелагонија и во Тиквеш, како точки од кои најбрзо би можеле да се опслужат повеќе подрачја низ државата.

Повеќе...

Кумановските земјоделци заинтересирани за субвенции за механизација

Кумановските земјоделци заинтересирани за субвенции за механизација

Годинава на повикот кој траеше до трети март, аплицирале 54 земјоделци од Куманово, Липково и Старо Нагоричане. Четворица кои подигнале овошен насад до декември, минатата година поднеле апликации за поврат на средствата.

Повеќе...

Над 100 барања поднесени за набавка на земјоделска механизација во штипско

Над 100 барања поднесени за набавка на земјоделска механизација во штипско

Над 100 електронски апликации изработија советниците во штипската агенција за поттик и развој на земјоделството, за набавка на нова земјоделска механизација. За оваа мерка од програмата за рурален развој, позната како „50-50″, земјоделците во штипско пројавија најголем интерес досега.

Повеќе...

Регистрација на трактори на шест години, а технички преглед на две години

Регистрација на трактори на шест години, а технички преглед на две години

Регистрација на тракторите на секои шест години, а технички преглед на секои две години. Ова се предвидува со измените на Законот за возилата, кој е во собраниска процедура. Со нив се предвидува и утврдување на сопственост кај мотокултиватори, камп приколки, како и легализација на мобилни машини како багери, комбајни и товарни приколки.

Повеќе...

Во Кочани лани одобрени 32 барања за набавка на механизација

Во Кочани лани одобрени 32 барања за набавка на механизација

Минатата година само за мерката 121 – набавка на земјоделска механизација, преку Агенцијата за поттикнување на развојот во земјоделството и руралниот развој во Кочани биле одобрени 32 барања за набавка на механизација.

Повеќе...

Голем интерес за набавка на трактори и механизација

Голем интерес за набавка на трактори и механизација

Кај земјоделците има голем интерес за набавка на трактори и механизација. Веќе шест години по ред овие инвестиции се ко-финансираат од државата и од Eвропскиот фонд.

Повеќе...