Бабовски: Исплатени 5,5 милиони евра субвенции на 9.146 субјекти за одржување на овошни насади

Бабовски: Исплатени 5,5 милиони евра субвенции на 9.146 субјекти за одржување на овошни насади

Иако на средбите со овоштарите ветивме дека субвенциите ќе бидат исплатени до 30 март, направивме напор да го скратиме времето. Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој (АФПЗР) денеска им исплати 5,5 милиони евра субвенции за одржување насади на вкупно 9.146 производители на јаболка, сливи, круши, кајсии, вишни, цреши, јагоди, малини, капини, боровинки, дуњи, мушмули, маслинки, јапонско јаболко, аронија, рибизла, гоџи бери, бадеми и лешници. -Иако на средбите со овоштарите ветивме дека субвенциите ќе…

Повеќе...

Бабовски: Пред време ќе ја исплатиме мерката за одржување овошни насади

Бабовски: Пред време ќе ја исплатиме мерката за одржување овошни насади

Платежната агенција и годинава ќе ја исполни законската обврска за исплата на субвенциите за овоштарите до 30 јуни годинава, а до крајот на март или на почетокот на април ќе ја исплатиме мерката за одржување овошни насади, потврди денеска директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски. -Ќе направиме напор заедно со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и со овоштарите, основната мерка за одржување на овошни насади да ја исплатиме…

Повеќе...

Субвенции за нови лозови и овошни насади

Субвенции за нови лозови и овошни насади

Привршува рокот за пријавување за субвенции за нови лозови и овошни насади. Поднесувањето на барањата трае од крајот на овој месец, а земјоделците кои инвестирале во ова производство ќе добиваат до 2,5 милиони денари финансиска поддршка… До 30-ти јуни лозарите и овоштарите ќе можат да аплицираат за финансирање на нови насади подигнати од 1-ви октомври до 31-ви декември минатата година. Субвенциите се од 50 до 75 проценти во зависност дали се работи за млад земјоделец…

Повеќе...

Објавен е повикот за субвенции за овошни и лозови насади, ароматични растенија и медоносна флора

Објавен е повикот за субвенции за овошни и лозови насади, ароматични растенија и медоносна флора

Објавен е повикот за барања за исплата на 50 отсто од трошоците за мерката „Подигнување на нови повеќегодишни лозови и овошни насади, повеќегодишни насади со ароматични растенија и медоносна флора на нови површини, информираат од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Мерката е наменета за оние земјоделци кои го подигнале насадот до 31.12.2017 година. Средствата се обезбедени од Програмата за рурален развој 2018, а преку Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој. Условите…

Повеќе...

Земјоделците во југоисточниот регион градинарските култури ги заменуваат со овошни насади

Земјоделците во југоисточниот регион градинарските култури ги заменуваат со овошни насади

Од ниви со градинарски култури стануваат овоштарници.  Се поголем е бројот на  земјоделци од југоисточниот дел кои површините со градинарски култури ги заменуваат со овошни насади. Промена се прави претежно на  површините на кои долги години се одгледуваа градинарски култури на отворено, но и жито. Од агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството велат дека главна причина за тоа се климатските промени кои последните години негативно се одразуваат на производството на отворен простор. ,, Најповеќе…

Повеќе...

Поларните температури можат да предизвикаат сериозни оштетувања кај овошните насади

Поларните температури можат да предизвикаат сериозни оштетувања кај овошните насади

Поларните температури кои ги зафатија Пијанец и Малешевијата можат да предизвикаат сериозни оштетувања на овошните насади на сливи, вишни и јаболка, а ниските температури кои цел месец се во двоцифрен минус, можат и целосно да го унштат стеблото на овошките, предупредуваат агрономите. Агрономот Неџбедин Мемедов од Агенцијата за поттикнување на земјоделството од Делчево, вели дека најмногу од ниските температури, страдаат младите насади. – Ниските температури кои овој регион го зафатија месецов можат да предизвикаат штети…

Повеќе...

Дополнителен рок за субвенции за нови лозови и овошни насади

Дополнителен рок за субвенции за нови лозови и овошни насади

До 31-ви октомври лозарите и овоштарите ќе можат електронски да аплицираат за финансирање на нови насади подигнати од 1-ви јануари до 30-ти септември 2016-та година.

Повеќе...

Зголемен интерес за субвенции за млади лозови и овошни насади во Неготинско

Зголемен интерес за субвенции за млади лозови и овошни насади во Неготинско

Зголемен е интересот за користење субвенции при подигање млади лозови и овошни насади во Неготинско и Демиркаписко, информираше Ѓорѓи Ајтов, раководител на работната единица на Агенцијата за поттикнување на развојот во земјоделството од Неготино.

Повеќе...

2.700 хектари овошни насади оштетени од пролетното измрзнување во ресенско

2.700 хектари овошни насади оштетени од пролетното измрзнување во ресенско

Заврши комисиската проценката на априлските штетите од измрзнувањето на јаболкото во ресенскиот регион. Од оваа непогода настрадаа насадите на повеќе од 2.000 овоштари. Речиси половина од овошните насади во ресенско или скоро 2.700 хектари се оштетени од пролетното измрзнување годинава.

Повеќе...

Субвенции за подигнување нови лозови и овошни насади

Субвенции за подигнување нови лозови и овошни насади

До 30 септември лозарите и овоштарите ќе можат електронски да аплицираат за финансирање на нови насади подигнати од 1 јануари до 30 септември 2016 година. Субвенциите се од 50 до 75 проценти во зависност од возраста на земјоделецот и местото на насадите.

Повеќе...

Во кавадаречко оштетени преку половина од лозовите и овошните насади

Во кавадаречко оштетени преку половина од лозовите и овошните насади

На повикот за пријавување штети што го објави општина Кавадарци се јавија 88 земјоделци. Се работи за над 26 хектари овошни насади и преку 24 хектари лозов насад.

Повеќе...

Ниските температури ги уништија овошните насади

Ниските температури ги уништија овошните насади

Ниските теператури кои ова вчерашното утро во некои делови од источниот регион достигнаа и до минус четири и оваа години им го уништија родот на прво расцветаните овошки. И годинава пазарите ќе останат недоволно снабдени со некои видови на овошје.

Повеќе...

Спас на овошните насади од измрзнување со создавање вештачки магли

Спас на овошните насади од измрзнување со создавање вештачки магли

Создавање вештачки магли со инсталиран систем за воздушни прскање да се применува доколку паднаат температурите под нула, тврди професорката од земјоделски на штипскиот универзитет Виолета Димовска. Според неа друго решение нема доколку сакаме оваа пролет да има овошје.

Повеќе...

Субвенции за подигнување на нови овошни и лозови насади

Субвенции за подигнување на нови овошни и лозови насади

До 29 февруари лозарите и овоштарите ќе можат електронски да аплицираат за финансирање на нови насади подигнати од 1 октомври до 31 декември 2015 година.

Повеќе...