Македонскиот органски грав и печурки се продаваат во Швајцарија уште од 2016 година

Македонскиот органски грав и печурки се продаваат во Швајцарија уште од 2016 година

Интересот за македонската органска храна на европскиот пазар се зголемува, а први на листата на купувачи на македонски органски производи се Швајцарија и Словенија. Во Швајцарија, која дава силна поддршка на развојот на македонското органско производство една половина од потрошувачите купуваат органска храна. Интересен е фактот дека уште од 2016 година македонскиот органски грав и печурки се продаваат во Швајцарија Македонија може да биде органска земја и да ги искористи климатските и почвените предности со…

Повеќе...

Начин за одгледување на печурки буковка

Начин за одгледување на печурки буковка

  Печурките се ценети заради својата хранлива вредност. Протеините на печурката имаат сличен состав со протеините од животинско потекло и затоа се биолошки по вредни од билните протеини. Печурките содржат мал процент на масти и затоа се рачунаат како диетална храна. Освен тоа, содржат голем процент на минерали и витамини. Некои печурки се одгледуваат само заради лековитоста, како на пр. Шитаке, кое има антиканцерогени својства. Печурките се одгледуваат на сировини кои слабо се користат или…

Повеќе...

Радиоактивните печурки откриени во Франција биле увезени од Белорусија

Радиоактивните печурки откриени во Франција биле увезени од Белорусија

Печурките во кои беа откриени траги од радиоактивен цезиум, во Франција биле увезени од Белорусија, а не од Русија, соопшти претставник на францускиот Институт за заштита од радиоактивност и нуклеарна безбедност (ИРСН).

Повеќе...

Собирање печурки – добар семеен бизнис

Собирање печурки – добар семеен бизнис

Доколку се погоди годината и доколку има квалитетни печурки, тогаш заработката за едно семејство може да достигне и до 5000 евра. Ова го потврдува Љупчо Најдовски од Демир Хисар кој триесет години се занимава со собирање, откуп и преработка на печурки.

Повеќе...

ШИТАКЕ (Lentinula edodes)

ШИТАКЕ  (Lentinula edodes)

Ги намалува мастите во крвта; Има антиканцерогено дејство; Го зголемува имунитетот. Еликсир на животот; Вкусни за јадење, добри за вашето задравје За производството на шитаке не се користени хемиски заштитни средства Во Јапонија Шитаке се препишува во конвенционалните терапии против: Рак, Сида, Дијабетес… Шитаке – Shiitake (Lentinula edodes) има големо медицинско значење и голема нутритивна вредност. На далечниот исток е наречена еликсир на животот и е дел од секојдневната исхрана, но веќе и во останатите…

Повеќе...

НАЧИН ЗА ОДГЛЕДУВАЊЕ НА ПЕЧУРКИ БУКОВКА

НАЧИН ЗА ОДГЛЕДУВАЊЕ НА ПЕЧУРКИ БУКОВКА

Печурките се ценети заради својата хранлива вредност. Протеините на печурката имаат сличен состав со протеините од животинско потекло и затоа се биолошки по вредни од билните протеини. Печурките содржат мал процент на масти и затоа се рачунаат како диетална храна. Освен тоа, содржат голем процент на минерали и витамини. Некои печурки се одгледуваат само заради лековитоста, како на пр. Шитаке, кое има антиканцерогени својства. Печурките се одгледуваат на сировини кои слабо се користат или воопшто…

Повеќе...

Жителите од реонот на Азот од печурки оваа година заработиле од седум до десет илјади евра

    Жителите од реонот на Азот се офајдија од печурки годинава. Заработија од седум до десет илјади евра. Берењето и продажбата на печурките, за жителите од Теово, Согле, Бистрица, Богомила, Ореовдол, Мокрени, Габровник, Ореше, Црешнево и Нежилово, стана профитабилна дејност. И не само за нив, од печурките заработија и граѓаните кои одамна ги напуштиле овие села, па во екот на бербата се вратиле и цело лето го собирале родот, пишува duma.mk. Над илјада жители…

Повеќе...

Богатиот род ја намали цената на печурките

Богатиот род ја намали цената на печурките

Велешани собираат вргањ и јајчарка, а на берба оди и старо и младо. Одличната откупна цена во првите денови, која изнесуваше 230 денари за килограм, што одамна не се памети, е причината да се рашири гласот дека годинава има добра цена. Но, по големиот откуп, цената падна.

Повеќе...

Печуркарска треска го зафати Кичевско

Печуркарска треска го зафати Кичевско

Откупната цена се движи од 120 до 150 денари за килограм вргањ од прва класа, додека цената за втората класа изнесува 60 денари. Ho по само два-три дена од оваа кампања, печурките што се предаваат претежно се од втора класа, а причината лежи во големата влага во почвата и силната сончевина во текот на денот.

Повеќе...

Очајна сезона за печуркарите во Кичевско-Бродскиот регион

Очајна сезона за печуркарите во Кичевско-Бродскиот регион

Ни најстарите собирачи на печурки од кичевско-бродскиот регион не паметат посиромашна сезона од годинашната. Кај вргањот има целосно потфрлање, додека кај лисичарката приносите се само 4-5 отсто од вообичаените.

Повеќе...

Во Маврово на пазар по сирење, мед, печурки, компот од праски и дренки

Во Маврово на пазар по сирење, мед, печурки, компот од праски и дренки

На пазарот во Маврово туристите и посетителите можеа да пробаат и да купат сирење и млечни производи, мед, костени и други шумски плодови, печурки и лековити автохтони видови растенија за чаеви, специјалитети и домашни изработки што како природен ресурс го има Мавровско-реканскиот крај, односно Националниот парк Маврово како заштитено подрачје.

Повеќе...