Владата ја одобри програмата за финансиска поддршка за жените од рурални средини

Владата ја одобри програмата за финансиска поддршка за жените од рурални средини

На денешната 136. седница Владата го прифати предлогот на Министерството за земјоделство, во соработка со Министерството за труд и социјална политика и UN Woman, за програма за изменување на Националната програма за развој на земјоделството и рурален развој за период од 2018-2022 година. Како што информираат од владината-прес служба, во насока на поддршка на жените од руралните средини, со измената се предвидува поддршка во вид на неповратна финансиска поддршка во висина од 180 илјади денари…

Повеќе...

МЗШВ: Мерките во новите Програми за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот се подготвуваа во комуникација со производителите на јаболка

МЗШВ: Мерките во новите Програми за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот се подготвуваа во комуникација со производителите на јаболка

Промените во мерките во новата Програма за директни плаќања во делот на финансиската поддршка за производство на јаболка, се направени по барање на производителите на јаболка. Конкретно, пред носењето на Уредбата за директни плаќања беа одржани повеќе состаноци со подсекторските работни групи во МЗШВ, во кои членуваат производители на јаболка меѓу кои и дел од организаторите на денешниот протест. Трансформирањето  на субвенцијата за килограм предадено јаболка е направена по барање на дел од овоштарите кои…

Повеќе...

Почна аплицирањето за добивање на финансиска поддршка за произведено и предадено грозје

Почна аплицирањето за добивање на финансиска поддршка за произведено и предадено грозје

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој соопшти дека денеска почнува поднесувањето барања за финансиска поддршка за произведено и продадено грозје од сортите „вранец“ и „смедеревка“ во регистриран капацитет за производство на вино во земјава. „Финансиска поддршка од еден денар ќе добијат сите земјоделци кои произведеното грозје од сортите ‘вранец’ и ‘смедеревка’ го предале на регистриран капацитет на вино во Република Македонија“, велат од агенцијата во своето соопштение. Оттаму додаваат и дека земјоделците…

Повеќе...

Љупчо Николовски на прес конференција за завршувањето на јавниот повик за финансиска поддршка од неповратни 10.000 евра за млади земјоделци.

Љупчо Николовски на прес конференција за завршувањето на јавниот повик за финансиска поддршка од неповратни 10.000 евра за млади земјоделци.

Денеска во 11 часот во с.горно Оризаре, велешко, министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство Љупчо Николовски заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој Николче Бабовски, ќе одржат прес конференција во врска со завршувањето на јавниот повик за финансиска поддршка од неповратни 10.000 евра за млади земјоделци.

Повеќе...

Николовски: И оваа година се фокусираме на младите земјоделци, од денеска ќе можат да конкурираат за финансиска поддршка од неповратни 10.000 евра

Николовски: И оваа година се фокусираме на младите земјоделци, од денеска ќе можат да конкурираат за финансиска поддршка од неповратни 10.000 евра

Младите земјоделци до 40 години од денеска  ќе можат да конкурираат за финансиска поддршка од неповратни 10.000 евра за инвестиции во опрема за преработка на земјоделски производи и производи од животинско потекло, и  отворање на сопствен агробизнис, порача министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, кој што денеска е на средби со граѓани во кавадаречкиот регион. Министерот Николовски посочи дека мерката е преку Програмата за рурален развој за 2018, и оваа година има промени…

Повеќе...

МЗШВ: Вкупно 5 денари финансиска поддршка за стабилизирање на откупот на сливи

МЗШВ: Вкупно 5 денари финансиска поддршка за стабилизирање на откупот на сливи

Со цел решавање и стабилизирање на откупот на сливи, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство воведе нова субвенција од 2 денари за килограм, за правните лица откупувачи на сливи регистрирани за преработка на земјоделски производи и правни лица регистрирани за вршење на трговија со земјоделски мерки. Воедно, за земјоделците во годинешната Програма за финансиска поддршка во земјоделството, субвенцијата за предадено овошје во преработувачки капацитет, вклучително и за сливите, е зголемена од 2 на 3 денари…

Повеќе...

Финансиска поддршка за земјоделските задруги

Финансиска поддршка за земјоделските задруги

Земјоделските задруги имаат право на финансиска поддршка за нивното основање и работење. Дополнителни субвенции од државата ќе се добиваат и за осигурување на производството и набавка на механизација. Финансиската поддршка е неповратна, а средствата се предвидени за основањето и за работењето на регистрираните земјоделски задруги. Парите за направените прифатливи трошоци се добиваат по доставено барање за исплата. Субвенциите за осигурување за задругарите се повисоки и се од 70 до 80 проценти од полисата во зависност…

Повеќе...

Финансиска поддршка за одгледување добиток

Финансиска поддршка за одгледување добиток

Сточарите годинава ќе добијат од државата вкупно милијарда и сто милиони денари за одгледување на добитокот. Најголем дел од парите се наменети за одржување на стадата и за продаденото млеко. Сточарите кои одгледуваат крави ќе добијат по 2.800 денари за животно. Дополнително можат да побараат субвенција од 1.500 денари за женски глави добиток не постари од 12 до 24 месеци до октомври 2018-та година и кои не произведуваат млеко. За предадено или заклано говедо во…

Повеќе...

Програма за финансиска поддршка во земјоделството за 2018 година

Програма за финансиска поддршка во земјоделството за 2018 година

Средствата за финансиска поддршка во земјоделството за 2018 година во вкупен износ од 6.210.500.000 денари, обезбедени согласно Буџетот на Република Македонија за 2018 година (,,Службен весник на Република Македонија“ бр.196/17) раздел 140.04 програма 2 потпрограма 20 ставка 464 разни трансфери ќе се користат според следните мерки: Оваа програма влегува во сила наредниот ден од денот на објавувањето во ,,Службен весник на Република Македонија“. Донесена е на 23 јануари 2018 година а објавена во службен весник…

Повеќе...

Најголема финансиска поддршка за растителното производство

Најголема финансиска поддршка за растителното производство

Со директни плаќања во 2017-та година земјоделците треба да добијат финансиска поддршка од скоро 100 милиони евра. Средствата се распределени во сите делови од аграрот, а најголемиот дел од парите се наменети за покривање на трошоците за растителното произвотство.  Земјоделците ќе добијат повеќе од 32,5 милиони евра за растителното производство, а сточарите 19,2 милиони евра.Засега за субвенционирање остануваат досегашните мерки за дополнителната финансиска поддршка за развој на земјоделството, односно помошта за осигурување, помошта за младите…

Повеќе...

Финансиска поддршка за откуп на Вранец

Финансиска поддршка за откуп на Вранец

  Поради незаинтересираноста на винските визби за откуп на грозјето од сортата Вранец воведена е нова финансиска мерка за намалување на залихите на вино и за поддршка на откупот. Винските визби ќе добијат по 3 денари за килограм откупено винско грозје од сортата Вранец во 2016 година ако превземале повеќе 60 и помалку од 130 проценти од вкупното купено грозје од претходната година. Во овој процент не влегува сопственото производство на визбите туку само на…

Повеќе...

Над 100 пасишта ќе се поткрепат со 1,2 милиони евра

Над 100 пасишта ќе се поткрепат со 1,2 милиони евра

Сериозни инвестиции оваа година се предвидуваат во подобрување на инфраструктурата на 100 пасишта во државата за што ќе бидат инвестирани над 1,2 милиони евра. Станува збор за проект кој е од исклучителна важност за сточарите.

Повеќе...

Од јуни првите европски пари за земјоделци од ИПАРД 2

Од јуни првите европски пари за земјоделци од ИПАРД 2

Владата и Европската Унија го ратификуваа договорот за користење на ИПАРД 2 во земјоделството. Според него, од јуни веќе македонските земјоделци ќе можат да ги користат европските пари, при што во следните пет години на располагање им се над 80 милиони евра. Предвидено е според намената секој корисник да може да добие од 10.000 до 4,5 милиони евра во зависност од инвестицијата.

Повеќе...

Јавен повик бр.02/2016 за доставување на барања за исплата на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2016 година

Јавен повик бр.02/2016 за доставување на барања за исплата на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2016 година

121/Инвестиции за модернизација на земјоделските стопанства

1/Подигнување на нови лозови и овошни насади и медоносна флора (фацелија, еводија и багрем) на нови површини/до 2.500.000 денари прифатливи трошоци по поединечен корисник

2/Набавка на добиток од признати организации на одгледувачи на добиток од Република Македонија и од увоз

Повеќе...

Јавен повик бр. 01/2016 за користење на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој

Јавен повик бр. 01/2016 за користење на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој

Мерка 121 Инвестиции за модернизација на земјоделски стопанства
121.5 Инвестиции во земјоделска опрема и механизација за житни индустриски култури до 3.500.000,00 денари
Крајниот рок за доставување на барањата е 20.02.2016 година.

Повеќе...