fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Трипуновски во посета на „Овчеполка“

Лани 15 000 ха плодна земја остана ненаводнета што донесе огромни штети и за земјоделците и за почвата.

Денеска сум во посета на „Овчеполка“, фабрика за сточна храна лоцирана во Свети Николе, објави Цветан Трипуновски заменик министер.
Овчеполка ја посетив во 2020 година и можам да кажам дека за овие 4 години состојбата е далеку полоша. Тие се соочуваат со низа проблеми во работењето и потребна е константна поддршка во секторот земјоделство. Знаејќи дека ланската година беше со изразена суша, а системот за наводнување е руиниран и нефункционален, следствено на тоа и приносот беше намален. Лани 15 000 ха плодна земја остана ненаводнета што донесе огромни штети и за земјоделците и за почвата.
Потребно е брза санација и реконструкција на целосниот систем за наводнување во Овчеполието, а ВМРО-ДПМНЕ има јасен план и програма за тоа како да го спроведе. Ние сме покажале во минатото, а ќе покажеме и во иднина дека знаеме како да се грижиме за македонското земјоделство и земјоделците!
Тагови

Слични написи

Back to top button
Close