вести

Водостопанство Брегалница ќе го надградува хидросистемот

(Oвој напис е објавен на: март 3, 2017)

vodostopanstvoto bregalnica kje go nadgraduva hidrosistemot

Јавното претпријатие Водостопанство на Македонија – Подружница „Брегалница“ од Кочани на планот на подобрувањето на земјоделските потенцијали, а со цел да се обезбедат потребните количини вода за наводнување на земјоделските површини во регионот, планира да изгради девет водозафати на реките кои се на подрачјето што го опфаќа Хидросистемот „Брегалница“.

За оваа намена е распишан тендер за изработка на основен проект за инфраструктура и проект со вклучена ревизија, за кој се наменети средства од еден милион и 800 илјади денари.

– Овие водозафати ќе бидат лоцирани на четирите реки на територијата на Хидросистемот Брегалница и тоа на Злетовска, Кочанска, Оризарска и реката Брегалница. Овие зафати ќе претсавуваат еден бетонски праг којшто ќе биде на располагање за зафаќање вода и истата ќе се пренасочува за потребните на земјоделските површини, истакнува Николчо Гоцев, директор на водостопанска подружница „Брегалница“ – Кочани.

Водозафатите е предвидено да бидат изградени на следните локации: на Злетовска Река под мостот каде поминува железничката линија, на Оризарска и Кочанска Река на вливот во Брегалница, како и уште шест зафати на самата река Брегалница кај месностите Ормански, Зрновски и Прибачевски Јаз, потоа во близина на мостовите кај Виница и Грдовци, и кај месностите Слатина, Оризарска Лака и Шакирски Јаз.

Средствата се обезбедени од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2016 година.

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Back to top button
Close