fbpx
Вести

Врнежите добри за плодната почва, но и за штетниците

Обилните врнежи што го зафатија Струмичко се добредојдени за посевите. Агрономите велат дека почвата е без влажност по долгото сушно лето, па дождот ќе надомести и ќе овозможи успешна есенска сеидба. Сепак, големата количина на воден талог во почвата може да донесе и опасност од болести и штетници.

vrnezhite dobri za plodnata pochva no i za shtetnicite

 

Стручните лица советуваат земјоделците редовно да ги надгледуваат веќе посеаните насади и да внимаваат да не дојде до прекумерно наводнување и ѓубрење на културите.

Дождот особено позитивно ќе се одрази врз родот на житните култури како пченица, пченка и јачмен. Доколку врнежите продолжат, земјоделците очекуваат родна година со рекордни приноси на житарици и други култури.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close