Зошто во Велика Британија може да дојде до дефицит на пиво?

(Oвој напис е објавен на: July 5, 2018)

Постои недостаток на јаглерод диоксид во Велика Британија. Ова е фатално бидејќи „СО2“ е особено важен за ефектите на газираност во пијалоците. На пример – пивото. И не само таму: течниот јаглерод диоксид исто така се користи за пакување храна и за колење на свињи и кокошки. Ако има премногу малку јаглерод диоксид, ова може да има негативно влијание врз производството на храна.

Па, тоа е она што се случува во Велика Британија. Како што известува „Daily Telegraph“, некои стоки повеќе не можат да се најдат во повеќето супермаркети. Има предупредување дека некоја храна може да исчезне за неколку дена. И уште во јуни, скандинавските земји и Германија веќе почувствуваа што би можело да значи отсуството на јаглероден диоксид.

Но, зошто е навистина дефицит? Течниот „СО2“ е нус-производ на производството на амонијак за ѓубрива. Обично се произведува помеѓу август и март. Во текот на летото, многу фабрики не работат. Според „Gasworld“, некои производители дозволија нивните постројки да бидат затворени за подолг временски период од вообичаеното, бидејќи цените се премногу ниски.

Тајмингот е најлош можен. Времето е убаво, а има и светско првенство во фудбал. Сето ова значи дека жедта за пиво е голема, па дури и се зголемува. Сепак, неколку добавувачи, како и производители на пакување, биле принудени да го намалат или дури да го прекинат производството, објави „Daily Telegraph“. И менаџерите на голем број компании веќе ги повикаа политичарите да извршат притисок врз производителите на „CO2“ за да ги стават во функција оперативните капацитети што е можно поскоро.

И поради проблемот на Островот, повеќе не се достапни сите пива и други пијалоци. „Daily Mail“ објави дека има проблеми и со безалкохолните пијалоци. Исто така погодени од кризата е германската ланец на пордавници „Lidl“.

„Тесно соработуваме со нашите добавувачи за да се минимизира влијанието врз палетата на производи“, изјави портпаролот на компанијата.


 

денар.мк