Влада на РМ: Враќање на сончогледот на македонските ниви преку договорно производство и сигурен откуп

Влада на РМ:  Враќање на сончогледот на македонските ниви преку договорно производство и сигурен откуп

Земјоделци, агробизнисмени, претсатвници на земјоделски здуженија, експерти, директори на институции од областа на земјоделството и сопственици на компании денеска во Владата на РМ одржаа средба на тема – Договорно производство на сончоглед, во организација на Канцеларијата на Претседателот на Владата. Во конструктивна дебата се отворија сите аспекти на оваа инцицијатива, од кооперантските услови кои ги нуди директорот на Фабриката „Благој Ѓорев“ , како семе и други репроматеријали, до сигурниот откуп на сончогледот за преработка, како…

Повеќе...

Со квалитетна почва до квалитетно производство

Со квалитетна почва до квалитетно производство

    „Квалитетот на почвата – клучен фактор за поефикасно  земјоделско производство“ е темата на предавањето што Здружението за едукација на земјоделците Зелена берза го организираше за земјоделци од Пелагонискиот регион.  Предавањето се организира во соработка  со Скопски легури, Проанализ Струмица и Синпекс Битола. Досегашните искуства покажуваат дека почвата хемиски е многу третирана. Стручните лица посочуваат дека секој земјоделец мора да обрне повеќе внимание на квалитетот на земјоделската површина што ја обработува без оглед на…

Повеќе...

Италијанската влада сака да дели бесплатно земјиште за семејствата со три деца

Италијанската влада сака да дели бесплатно земјиште за семејствата со три деца

Популистичката влада во Рим има намера да обезбеди бесплатно обработливо земјиште во руралните области на Италија за семејства кои ќе се одлучат да имаат трето дете, пренесе „Еуроактив“. На овој начин властите се надеваат дека ќе ја запрат растечката депопулација на руралните области, како и напуштањето на обработливите површини. Сепак, од италијанската опозиција ваквата владина мерка ја оценија како средновековна, а нивниот став е дека истата претставува враќање назад и значи заживување на старомодната реторика…

Повеќе...

Трошоците на живот во октомври повисоки на годишно ниво за 1,5 отсто

Трошоците на живот во октомври повисоки на годишно ниво за 1,5 отсто

Трошоците на живот во октомври 2018 бележат пораст од 0,3 отсто во однос на септември, а во однос на октомври лани 1,5 отсто. Цените на мало, пак, забележале раст од 0,4 отсто во однос на септември годинава, а во однос на октомври лани 2,7 отсто, објави Државниот завод за статистика. Пораст на индексите на трошоците на животот во октомври 2018 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај свежиот и разладениот зеленчук, освен компирот…

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Градинарство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Градинарство

Испразнатите градинарски површини се чистат од растителните отпадоци. Потоа се врши ѓубрење со комбинирано ѓубриво и длабоко орање. При полседната обработка на почвата препорачливо е да се истретира со регистриран почвен инсектицид против нематоди и други штетни инсекти и со хербицид против плевели. Потоа почвата се покрива со фолија, а после една недела фолијата се отстранува и по 2-4недели почвата повторно се обработува. Доколку температурата е над 10 степени, обработката се врши порано. Зимските култури…

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Овоштарство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Овоштарство

Ноември е типичен есенски месец. Денот брзо се намалува, а со тоа и сончевите периоди, со што се намалуваат и вредностите на надворешната температура и доаѓа до појава на карактеристичните временски феномени: магла, мраз, температурни инверзии и сл. Овоштарство Во месец ноември има доволно дена кои што треба да се користат рационално за работа во овоштарниците. Продолжува извршувањето на агротехничките мерки кои што се од суштинско значење за здравствената состојба на растенијата. Ако веќе не…

Повеќе...

Еден месец по воведувањето на новата интервентна мерка, откупена е една третина од индустриското јаболко

Еден месец по воведувањето на новата интервентна мерка, откупена е една третина од индустриското јаболко

Министерството за земјоделството, шумарство и водостопанство денеска информираше дека изминатиот период презема серија мерки за развој на овоштарството, вклучително и за производството на јаболка. Со цел производителите на јаболка да имаат рентабилно производство, Владата воведе нова интервентна субвенција за производителите на јаболка. Конкретно, производителите на јаболко кои ќе го предадат своето производство кај регистрирани откупувачи кои вршат извоз, ќе добијат субвенција од 3 денари за килограм предадени јаболка. Владата ја донесе оваа одлука со цел…

Повеќе...

МЗШВ: Системот „Равен-Речица“ ќе овозможи наводнување на над 3.300 хектари земјоделска површина

МЗШВ: Системот „Равен-Речица“ ќе овозможи наводнување на над 3.300 хектари земјоделска површина

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство работи на изградба на системот за наводнување „Равен – Речица“, со кој се очекува да биде овозможено зголемување на наводнуваните земјоделски површини во Полошкиот Регион. Од Министерството соопштија дека во овој период на терен во полн ек се градежните работи во делот на изградба на изливниот базен во којшто ќе се собира водата, се врши копање на каналот за цевководот и изградени се пристапните патишта до базенот и до…

Повеќе...

Презентација на Агриви апликација во Битола

Презентација на Агриви апликација во Битола

  Најмоќниот софтвер со кој може да се управува земјоделското производство стигна и во Македонија. Претставниците од оваа компанија денеска имаа можност во просториите на Синпекс Битола , да ги претстават можностите и предностите што оваа апликација ги нуди. Агриви  е една од водечките глобални агротехнолошки компании со фокус на развој на дигитални решенија за сите учесници во земјоделското производство .  Од нејзиното оснoвање во 2013 година, компанијата има јасна цел, промена на начинот на…

Повеќе...

Запленети 68 мрежи во акција против рибокрадци на Охридското езерo

Запленети 68 мрежи во акција против рибокрадци на Охридското езерo

На ден 01.11.2018 година, Државниот инспекторат за земјоделство организираше акција за спречување на рибокрадци. Акцијата се одвиваше со поддршка на припадниците на езерската полиција од СВР Охрид, а беше иницирана од сознанијата дека во водите на Охридското езеро се врши масовно рибокрадење, особено во регионот на селата Калишта, Радожда, Пештани. Целта на акцијата е сузбивање на погоре наведените состојби. Запленети се вкупно 346 парчиња охридска белвица со вкупна тежина од 36.5 кг. Одземени се 68…

Повеќе...

Ниската цена на јаболкото ќе ги извади овоштарите на протести

Ниската цена на јаболкото ќе ги извади овоштарите на протести

Ниската цена на јаболкото може деновиве да ги извади револтираните овоштари на протести. Велат дека тотално се во минус оваа година со работата, затоа што индустриското јаболко се продава за 1 денар по килограм, а трпезното за 7,8 или 10 денари, што исто така е нерентабилно. Додаваат дека имаат високи трошоци за производство, прскање, за плаќање на работна рака. „Производствената цена е 10.5 денари, и луѓето се во минус. Оваа година имаме хиперпродукција на јаболко….

Повеќе...

НЕВООБИЧАЕНО ТОПЛОТО ВРЕМЕ КАТАСТРОФАЛНО ЗА ПЧЕЛАРСТВОТО

НЕВООБИЧАЕНО ТОПЛОТО ВРЕМЕ КАТАСТРОФАЛНО ЗА ПЧЕЛАРСТВОТО

Високите температури, невообичаени за овој период од годината, негативно влијаат врз земјоделството. Површинскиот слој на почвата нема доволно влага, сеидбата е отежната, а слабо е и поникнувањето. Агрометеорлозите велат дека топлото време кое во одредени региони достигнуваше 27 – 28 степени, е посебно лошо, дури и катастрофално за пчелите. – Околу 75 – 90 литри на метар квадратен е дефицитот на влага во почвата поради невообичаено високите температури. Во септември и октомври просечно врнат по…

Повеќе...

„Славик фарм“ – успешна приказна од истокот на Македонија

„Славик фарм“ – успешна приказна од истокот на Македонија

  Во време кога развојот на земјоделството во државата се соочува со низа проблеми,  ретки се оние сточари што успеваат да се справат со сите предизвици што ги носи работата. Напротив постигнуваат добри резултати и имаат визија за развој и поголеми успеси. „Славик фарм“ од с.Крупиште е една од ретките фарми во источна Македонија што успешно работи. Станува збор за  бизнис што семејството Арсови  го развива одамна. Зелена берза беше во посета на оваа фарма…

Повеќе...

Николовски: Проектот „Функционална анализа на МЗШВ“ ќе значи навремени и квалитетни услуги за земјоделците

Николовски: Проектот „Функционална анализа на МЗШВ“ ќе значи навремени и квалитетни услуги за земјоделците

Денеска официјално започна проектот ,,Функционална анализа на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство“, кој е финансиран од Европската унија, а ќе биде спроведен од Светска банка. На настанот присуствуваше министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, претставникот на Делегацијата на Европска унија, Никола Бертолини, директорот за Македонија и Косово на Светска банка Марко Мантованели, како и претставникот на Светска банка за земјоделство, Силвија Маури. На работниот состанок беа презентирани сите активности околу проектот, начинот…

Повеќе...

Почна аплицирањето за добивање на финансиска поддршка за произведено и предадено грозје

Почна аплицирањето за добивање на финансиска поддршка за произведено и предадено грозје

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој соопшти дека денеска почнува поднесувањето барања за финансиска поддршка за произведено и продадено грозје од сортите „вранец“ и „смедеревка“ во регистриран капацитет за производство на вино во земјава. „Финансиска поддршка од еден денар ќе добијат сите земјоделци кои произведеното грозје од сортите ‘вранец’ и ‘смедеревка’ го предале на регистриран капацитет на вино во Република Македонија“, велат од агенцијата во своето соопштение. Оттаму додаваат и дека земјоделците…

Повеќе...

Доцни есенската сеидба на житните култури

Доцни есенската сеидба на житните култури

    Сушниот период  е главната причина што есенската сеидба  во најголемата житница во државата доцни. Оптималните рокови одамна се надминати. Погледите на земјоделците свртени се кон небото очекувајќи дожд. Земјата е многу сува и земјоделците не може да ја орат. Земјоделците се ставени пред свршен чин. Според традицијата до верскиот празник Петковден нивите треба да се изорани и посеани. Но од планираните површини само 10% се посеани. Досегашното искуство пак покажува дека во Пелагонија …

Повеќе...

Ќе се зајакнуваат капацитетите за навремени и квалитетни услуги за земјоделците

Ќе се зајакнуваат капацитетите за навремени и квалитетни услуги за земјоделците

Зајакнување на капацитетите на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, создавање квалитетна администрација и соработка меѓу институциите, што крајно ќе значи навремени и квалитетни услуги за земјоделците и за сите граѓани има за цел проектот „Функционална анализа на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство“, кој е финансиран од Европската унија, кој официјално започна денеска. Проектот беше промовиран на работниот состанок на кој присуствуваше министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, претставникот на Делегацијата на…

Повеќе...

Соопштение на Агенцијата за храна и ветеринарство

Соопштение на Агенцијата за храна и ветеринарство

Почитувани, Во врска со најавениот протест на здруженијата за заштита на животните и истакнатите барања до надлежните институции презентирани преку социјалните мрежи, како одговорна институција за здравствената заштита и благосостојбата на животните, Агенцијата за храна и ветеринарство Ве информира за следното: 1-Контролата на популација на кучиња, согласно Законот за благосостојба на животните е надлежност на општината, општините во градот скопје односно Градот Скопје. Секоја општина или Град Скопје, треба да воспостави систем на прифатилиште. Законот…

Повеќе...

Агриви – Најмоќниот софтвер за управување со земјоделско производство

Агриви – Најмоќниот софтвер за управување со земјоделско производство

  Како да направите сеопфатна анализа на сите активности во вашето производство ? Ова е можно со Агриви – најмоќниот софтвер за управување со земјоделско производство . Наскоро Агриви ќе биде достапен и за македонските земјоделци. Зелена берза се обидува сите новини да им ги доближи на земјоделците. Претставници од здружението ќе присуствуваат на презентација поврзана  со овој софтвер, така што сите земјоделци ќе бидат накнадно информирани за сите предности што овој софтвер ги нуди….

Повеќе...

Ова познато чоколадо крие голема тајна, а голем број луѓе се уште не знаат за неа!

Ова познато чоколадо крие голема тајна, а голем број луѓе се уште не знаат за неа!

Ова познато чоколадо крие голема тајна, а голем број луѓе се уште не знаат за неа! Познатото швајцарско чоколадо крие тајна за која знаат само малкумина – еве за што се работи… Често го јадеме и пред да го погледнеме пакувањето. Токму поради тоа, многумина од вас веројатно не ја забележале тајната која се крие на пакувањето на ова чоколадо. Во продолжение погледнете за што точно се работи… Гледате ли планина? Се работи за планината…

Повеќе...

Не можеле да најдат работа во Ресен, а денес нивните јаболки ги јадат шеици од Катар

Не можеле да најдат работа во Ресен, а денес нивните јаболки ги јадат шеици од Катар

Фросина Ѓоргиевска од Ресен во деведесеттите години поради неможноста да најде работа, откако се затворија фабриките, со сопругот решиле овоштарникот кој го имаат од постарите со 400 стебла да го работат сериозно и да го прошират. Нивните овошни насади претежно се во реонот на селата Болно и Покрвеник.  На ваков начин си обезбедиле егзистенција иако со сопругот по професија се технолози, а секоја година овоштарникот добивал нови стебла, така што по десет години достигнале бројка…

Повеќе...
1 2 3 4 5 188