fbpx
ВестиЛов и риболов

Дебарско Езеро збогатено со 50.000 речни пастрмки

Дебарско Езеро завчера беше порибено со 50.000 парчиња подмладок речна пастрмка, во согласност со договорот на Репроцентарот на земјоделската задруга „Охридска риба“ и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ). Порибувањето го следеа директорот на Државниот инспекторат за земјоделство Цветан Трипуновски, како и претставници од Подрачната единица на МЗШВ и од други надлежни институции.

debarsko ezero zbogateno so 50 000 rechni pastrmki

 

– Порибувањето е во рамките на план-програмата за збогатување на рибниот фонд во езерата во Македонија за што се предвидени 14 милиони денари. За денешното порибување се издвоени 200 илјади денари, а парчињата речна пастрмка се од 5 до 15 грама. И во иднина наш приоритет ќе биде заштита и збогатување на рибниот фонд – изјави Трипуновски.

Според него, надлежните инспекциски служби редовно вршат контрола за заштита на рибниот фонд, како резултат на што е намалено нелегалното ловење риба на сите реки во земјата. Паралелно, додаде Трипуновски, се врши контрола на обврските на концесионерите, како во однос на порибувањето, така и во однос на заштитата и почитувањето на критериумите за количеството уловена риба.

„Охридска риба“ со 30.000 парчиња подмладок автохтона пастрмка, го пориби езерото на почетокот на април.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close