fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Голем православен ден – Денеска е Свети Илија

Една стара народна поговорка вели: „Од Свети Илија, сонцето е на сите километри“, што значи дека од денес времето се менува и дека останува многу малку од летото. Според традицијата, обичаите диктираат да јадете мед на Свети Илија за да бидете здрави, а мајките мора да ги намачкаат образите на своите деца со мед, така што децата ќе бидат здрави и среќни во текот на целата година.

На 2 август Православната црква и нејзините верници слават голем празник и црвено писмо во календарот, празникот Свети Илија.

За Свети Илија се вели дека е непоколеблив светец затоа што со својот гром со гори секој грешник без можност за помирување за гревот.

Илија е роден во Тесвит, Израел, во 9 век п.н.е. (816). Поради местото каде што се роди, го нарекоа Илија Тесвичанин. Според легендата, кога се родил Илија, неговиот татко Сабах ги видел ангелите Божји околу детето, додека го завиткале детето во оган и му дале пламен да јаде. Тоа било предвидување на огнениот карактер на Илија и неговата огнена моќ дадена од Бог.

Целата младост ја поминал во молитва, честопати се повлекувал во пустината, за да медитира во тишина и да се моли. Свети Илија Громовникот, како што тој се уште го нарекуваат луѓето, паѓа во најсувото и најтоплото време од годината, и вообичаено е да не работиме на терен на неговиот празник, за да не го навлечеме гневот на светецот.

Една стара народна поговорка вели: „Од Свети Илија, сонцето е на сите километри“, што значи дека од денес времето се менува и дека останува многу малку од летото. Според традицијата, обичаите диктираат да јадете мед на Свети Илија за да бидете здрави, а мајките мора да ги намачкаат образите на своите деца со мед, така што децата ќе бидат здрави и среќни во текот на целата година.

Се верува дека Свети Илија се вознел на небото во пламени коли, така што таа сцена е прикажана на празникот Илиндански икони.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close