fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Град Скопје на земјоделци им пресметал наназад за 5 години данок на имот

Сега земјоделците треба да платат до 1.000 евра

На Панче Кечовски од скопската населба Драчево, за земјоделско земјиште кое се обработува, спремено по европски стандарди со ИПАРД средства уште од 2013 година, и на кое се одгледуваат цвеќе и зачини, наместо да го ослободи од плаќање данок на имот, Град Скопје му бара да плати данок како за градежно, необработено земјиште.

И не само што не дошле да видат дека земјиштето и тоа како се обработува, туку и во еден ден, на 21.12.2023 година, му напишале пет решенија за да плати данок на „градежното“ земјиште по 10.440 денари. Во тој ист ден, на 21.12. 2023 година, службите во Град Скопје му пресметале на Панче данок наназад за 5 години, па сега му бараат над 50.000 денари, односно речиси 1.000 евра да ги плати веднаш.

Кечовски веднаш случајот го пријавил кај Народниот правобранител. Кога оттаму виделе дека службите од Град Скопје воопшто не излегле на терен да видат дека нивата се обработува и според законот за даноци Кечовски е ослободен од плаќање данок, ургентно до градоначалничката Данела Арсовска испратил укажување со кое бара да ги поништи сите 5 решенија.

Вакви претставки за данок на имот за ниви што се обработуваат, пресметан наназад за пет години, кај Народниот правобранител стигнале уште од петмина жители од реонот во Долно Лисиче.

Ај што не отишле да видат дека на земјиштето се одгледуваат земјоделски култури, ај што не се потрудиле ни од имотниот лист од Катастер да прочитаат што е насадено, туку кај случајот на Кечовски не прашале во Министерството за земјоделие ни дека е заведено дека прима субвенции и оти е во ИПАРД – програмата.

Целиот текст на следниот линк https://sdk.mk/

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close