fbpx
ВестиСоветиТоп вести

Како успешно да одгледувате мандарина во саксија?

Одгледувањето цитруси понекогаш е вистински предизвик,  првите плодови бараат многу напор, но и трпеливост. Еве како успешно да одгледувате мандарина во тенџере.

Веќе е познато дека плодовите на цитрусите  се богат извор на витамини, магнезиум, калциум, фосфор и калиум, но нивната вредност се исто така убавите зимзелени лисја и бел цут  со интензивен мирис. Грижата за овој вид овошје понекогаш може да биде вистински предизвик. Еве неколку совети како успешно да ги одгледувате во саксија во вашиот дом и во дворот.

Иако мандарините најмногу се поврзуваат со растенија од потоплите региони затоа што потекнуваат од Југоисточна Азија и успешно се одгледуваат во нашиот Медитеран, тие припаѓаат на агрумите кои се најотпорни на ниски температури. Така, тие можат да преживеат и до -4 ° C. Мандарините не сакаат премногу високи температури, па во тој случај добро е да ги ставите на сенка.

Обезбедете дренажа и доволно простор за раст на корените

Цитрусите можат да се одгледуваат од семе или расад, и треба да се има предвид дека одгледувањето од семе трае долго време и дека ќе почекате до 7 години за првите плодови. Затоа поисплатливо е да се купат садници.

Садот во кој се сади  треба да биде поголем од коренот за да не мора да се пресадува премногу брзо, а како што вели градинарството, треба да има околу 10 см слободен простор од коренот до дното. Треба да изберете сад што не се стеснува на врвот затоа што ќе ви биде тешко да го одржувате и пресадувате. Важно е да се стават камења на дното пред садење за дренажа и потоа да се поставува супстрат за садење.

Кога купувате супстрат, најдобро е да го изберете оној што е погоден за одгледување цитрус, затоа добро прочитајте ги декларациите. Откако ќе го засадите растението, ставете го на место со многу сонце, идеално да имате околу 5 до 6 часа сончева светлина, а јужните страни  се најдобри. Редовното наводнување е важно, а за  да ја задржите влагата може да се прекрие со мулч.

Се тпресадува за три до четири години, а за првите плодови  потребна е трпеливост

Според citrus.com, дрвото на мандарината  е помало во споредба со другите агруми, и може да расте од 3 до 4 m во висина, иако може да се скрати. Штом корените ќе никнат низ дупките во тенџерето, време е да се пресади во поголем сад, и ова ќе треба да се направи на секои три до четири години.

Кога  го ставате на отворено по зимата, постепено прилагодете го дрвото на надворешни услови за да го спречите губење на лисјата, а истото важи и при неговото преместување во зтворен простор на есен, пред да настапат првите мразеви.

Мандарините е добро да се прихранат еднаш месечно со течно ѓубриво кое е богато со азот и фосфор или она што е прилагодено за агруми.

За плодови  ќе треба да бидете трпеливи за околу три или четири години. Важат истите совети како и за лимоните.

Извор:Агроклуб

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close