fbpx
Вести

Kолку луѓе може да нахрани германски, австриски, француски земјоделец?

Земјоделецот во Германија може да произведе храна за 152 луѓе.

Во Франција еден фармер може да прехрани 77, во Австрија 56, во Словенија 25, а просекот за ЕУ говори дека еден земјоделец може да прехрани од 50 до 80 жители, вели Бранислав Гулан од САНУ за Блиц.

Тој додава дека Србите сепак се под просекот и на аграрот му треба подобрување.

Србија има земјоделство со ниска продуктивност, а ако се погледне потрошувачката, за храна и лични потреби одат 42,9% од приходите, што е највеќе во Европа.

За три децении српското земјоделство има раст од 0.45%, а до 2000 година растот бил 0.6%.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close