fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Ново зголемување на минималната плата на 22.500 денари во 2024 година

За само неколку години СДСМ ја зголеми минималната плата за повеќе од двојно, за над 100% во споредба со времето на ДПМНЕ.

Во новата година продолжува растот на платите и пензиите, со СДСМ секој работник добива повеќе. Веќе од месец март следува ново покачување на минималната плата на 22.500 денари. СДСМ за 6 години ја зголеми минималната плата 4 пати а оваа 2024 година следува и ново зголемување вели претседателката на Комисијата за труд и социјална политика на СДСМ Елена Устамитова.

– Во времето на ДПМНЕ минималната плата беше 9.000 денари а во некои сектори како кожарската и текстилната индустрија работниците земаа и помала плата. За само неколку години СДСМ ја зголеми минималната плата за повеќе од двојно, за над 100% во споредба со времето на ДПМНЕ. Тоа е повеќе за сите. Со праведни и успешни економски политики СДСМ успеа просечната плата да ја покачи на 39.000 денари, нешто што беше незамисливо со ДПМНЕ кога изнесуваше едвај 22 илјади денари. Просечната плата е за 300 евра поголема денеска во однос на она што беше во 2016 година. Платите и пензиите ќе продолжат да растат со СДСМ, рече Устамитова.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close