вести

Со планот за наводнување за идната година се зголемуваат површините под ориз во Кочанско

(Oвој напис е објавен на: ноември 15, 2018)

Водостопанската подружница “Брегалница“ од Кочани го објави планот за наводнување за 2019 година, при што за околу една третина се зголемени површините што ќе се засеат со ориз.

Наместо 3.500, догодина во Кочанско ќе се наводнуваат 4.400 хектари оризови ниви, а се планира вода да се обезбеди уште за 1.000 хектари со други земјоделски култури.

-Месните заедници навреме ги доставија барањата за количините вода што ќе им бидат потребни за наводнување на нивите во нивните атари, што помогна веднаш по завршувањето на овогодишната жетва на оризот да ги сумираме добиените податоци и да го изготвиме планот. Документот е веќе објавен во водостопанската подружница во Кочани, како и во просториите на месните заедници во селата, така што сите земјоделци навреме ќе можат да го планираат производството и да ги подготват површините за новата сеидба напролет, истакна Дени Митров, директор на водостопанската подружница „Брегалница“.

Во моментот во акумулацијата Калиманци има 52 милиони метри кубни вода, што според Митров за овој временски период е солидна количина. За да може планот да се реализира во целост ќе бидат потребни 110 милиони метри кубни вода, но се очекува до започнувањето на наводнителната сезона во април да се обезбедат преостанатите количини во акумулациите од хидросистемот „Брегалница“.

Во меѓувреме работници и градежна механизација на водостопанската подружница од Кочани се ангажирани на расчистување на каналите и речните корита во регионот, за да се избегне поплавување на земјоделските површини во претстојниот период на зголемени врнежи.

Според планот за чистење, во катастарските општини Кочани, Грдовци и Мојанци, опфатени се канали и вади со вкупна должина од 45 километри, во Подлошко околу 12, во Прибачевско 11 и во Оризарско 7,5 километри. Исто така, прочистување ќе се направи и во катастарската општина Истибања, каде има нешто помалку од четири километри каналска мрежа.


 

brif

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close