Намален број на тезги на градскиот пазар во Делчево

Намален број на тезги на градскиот пазар во Делчево

Половина од тезгите на делчевскиот пазари денес беа празни. Студеното време си го направи своето, но и како што велат дел од пазарџиите, дополнителните давачки кои се дел од новиот закон за вршење на оваа дејност, придонесе за оваа состојба. Празните тезги денес ги изненадија и бугарските државјани кои во сабота се редовни гости во Делчево. -Дојдовме денес да купиме ориз и некои други производи, но пазарџиите од кои вообичаено купуваме не ги најдовме. Дали…

Повеќе...

Богојавленско порибување со пастрмка во реката Брегалница во Делчево

Богојавленско порибување со пастрмка во реката Брегалница во Делчево

Спортските риболовци од Делчево денеска во реката Брегалница во Делчево го извршија првото Богојавленско порибување со пастрмка. Како што истакна претседателот на Спортско риболовното друштво „Брегалница“ Ванчо Стојмирски, ова е првпат во Делчево да се врши порибување со пастрмка. -На овој денешен ден решивме да ја порибиме река Брегалница во Делчево со пастрмка. Две наши фирми од Делчево ни помогнаа да го извршиме порибувањето, односно тие ги обезбедија средствата за да набавиме 30 килограми пастрмка….

Повеќе...

Пчелари од Делчево и Благоевград ќе формираат здружение

Пчелари од Делчево и Благоевград ќе формираат здружение

На првата заедничка средба во Делчево разговараа како да се справат со изумирањето и болестите на пчелите. Поради глобалното затоплување и употребата на пестициди, пчеларството, рекоа, претрпува големи штети. Смртноста кај одредени пчеларници годинава достигнала 20 до 80 отсто, а продукцијата се свела на два до четири килограми мед.

Повеќе...

Заштита на автохтони сорти овошје во Делчево

Заштита на автохтони сорти овошје во Делчево

Како што истакна Фиданчо Христов од „Аронија“ на прес-конференција, во рамки на проектот ќе се изврши детерминација, испитување на здравствената состојба и ревитализација на автохтоните сорти овошје, а целта е обновување и зачувување на овие овошни култури.

Повеќе...

Овоштари од Делчево на предупредувачки протест, бараат обесштетување од пролетниот мраз

Овоштари од Делчево на предупредувачки  протест, бараат обесштетување од пролетниот мраз

Група овоштари од Делчево денеска излегоа на предупредувачки протест и побараа обесштетување од пролетниот мраз по теркот на обесштетувањата од поплавите кои се исплатија во другите региони. Овоштарот Славчо Гоцевски потенцираше дека ова е предупредување и доколку до крајот на овој месец не се обесштетат овоштарите ќе организираат поголеми протести со поддршка на овоштарите од Малешевијата. – Се собравме за да предупредиме за исплатата на штетите од пролетните мразеви. Комисиите беа на терен, но никој не…

Повеќе...

Завршена е пролетната сеидба во Делчевско

Завршена е пролетната сеидба во Делчевско

Завршена е пролетната сеидба во Делчевско при што со најразлични култури засеана е површина од околу 700 хектари. Како што истакна денеска раководителот на Подрачната единица на Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство од Делчево, Блаже Костадиновски, комплетно е завршена седибата на сите планирани површини. – Вкупно засадени житни култури има на 345 хектари, од индустриски култури засадени се 11 хектари, градинарски култури 188 хектари и фуражни култури на 140 хектари. Од планираните површини намалување…

Повеќе...

Работилница за биодинамично земјоделство во Делчево

Работилница за биодинамично земјоделство во Делчево

Спецификите на биодинамичното земјоделство, како земјоделство кое дава најеколошки и здрави производи, беше претставено на дводневна работилница пред делчевските земјоделци. Фиданчо Христов од Здружението на органски производители на храна „Аронија“ од Делчево, кој е и организатор на настанот, истакна дека целта на овие дводневни обуки е земјоделците да се запознаат со биодинамичното земјоделство кое даvа квалитет на производите. – Целта е да се запознаат земјоделците со биодинамичното произвидтсво, календарот на производство составен според вселенските влијанија…

Повеќе...

„Пијанечки денови на сливата“ во Делчево

„Пијанечки денови на сливата“ во Делчево

По петти јубилеен пат, иако во најнеповолна година за одгледувачите на црни сливи, во Делчево ќе се одржи манифестацијата „Пијанечки денови на сливата“, што ја организира делчевската локална самоуправа кон крајот на секоја берба.

Повеќе...

Под концесија се нудат пет ловишта во Струга, Делчево и Кочани

Под концесија се нудат пет ловишта во Струга, Делчево и Кочани

Повикот е објавен на веб страната на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Рокот за поднесување на понуди трае до 25 април 2016 година. Можат да аплицираат домашни и странски правни лица, кои ќе ги исполнат условите во тендерската документација.

Повеќе...