Со пари од ООН Македонија ќе се бори со климатските промени

Со пари од ООН Македонија ќе се бори со климатските промени

Со пари од фондовите на ОН земјава ќе се справува со климатските промени. За таа намена преку тригодишна програма обезбедени се 256.000 евра. Се преговара и за втор проект за развој на земјоделскиот сектор, вреден околу 850.000 евра. Македонија има потенцијал и предуслови за квалитетно и конкурентно земјоделско производство, но тоа не е доволно за поголеми приноси и поквалитетни производи, сметаат надлежните. Земјоделството и производството на храна имаат важна улога во македонската економија бидејќи учествуваат…

Повеќе...

Потпишани договори помеѓу Македонија и ФАО–Поголема конкурентност на земјоделството и мерки за справување со климатските промени

Потпишани договори помеѓу Македонија и ФАО–Поголема конкурентност на земјоделството и мерки за справување со климатските промени

Зголемена конкурентност на земјоделскиот сектор, подобрување на животот во руралните средини преку одржлив рурален развој, одржливо управување со природните ресурси и справување со климатските промени, се главните приоритетни области на трогодишниот договор за соработка што беше потпишан помеѓу Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите Нации и Владата на Република Македонија. Програмската рамка на ФАО за Македонија за периодот 2018-2020 година беше потпишана од Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски и Владимир Ракхманин,…

Повеќе...

Климатските промени ги јадат струмичките ,,чушки и френки,, и го празнат џебот на земјоделците

Климатските промени ги јадат струмичките ,,чушки и френки,,  и го празнат џебот на земјоделците

Една од најголемите зеленчукови градини на Блаканскиот полуостров-Струмичката се соочува со намалено производство. Од сите градинарски култури само зелката не потфрлува, додека доматите, краставиците, пиперките и други култури на отворено и под пластеници драстично потфрлуваат со родот. Според земјоделските стручњаци најголемо влијание врз намалувањето на земјоделското производство имаат климатските промени, кои не ја заобиколуваат ниту Македонија, а во струмичкиот регион се манифестираат како микро климатски промени. – Сведоци сме дека секоја година, а посебно оваа,…

Повеќе...

Климатските промени прават штети во сточарството

Климатските промени прават штети во сточарството

Од климатските промени страда и сточарството. Продуктивноста на млекото во летниот период поради високите температури и жештините може да биде намалена и до 30 проценти. Прилагодувањето на фармите за поголема вентилација или вградувањето на системи за разладување според досегашното искуство во практиката даваат позитивни резултати, велат експертите.

Повеќе...

Работилница за влијанието на климатските промени во сточарството

Работилница за влијанието на климатските промени во сточарството

Целта на работилницата е актуелизирање на негативните ефекти од климатските промени врз домашните животни, зголемување на свеста на сточарските производители и промовирање адаптивни мерки на производство кон климатските промени.

Повеќе...

Работилница за намалување на ранливоста на земјоделството од климатските промени

Работилница за намалување на ранливоста на земјоделството од климатските промени

Работилница на тема „Намалување на ранливоста на земјоделството од климатските промени“ ќе се одржи денеска и утре во Маврово во организација на Огранизацијата за земјоделство и храна при Обединетите нации (ФАО). На работилницата ќе се обратат министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, странски експерти од мисијата на ФАО, како и професори од Факултетот за земјоделски науки и храна.  Почнувајќи од 2015 година, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија вопостави партнерство…

Повеќе...

Заврши проектот за адаптација на земјоделството кон климатските промени

Заврши проектот за адаптација на земјоделството кон климатските промени

Со посета на овошни насади кои користат системи за наводнување капка по капка со современа технологија и методи, денеска заврши проектот “Зголемување на сигурноста за производство на храна од страна на малите земјоделци во Рурална Македонија”, кој изминативе месеци го реализираше Фондацијата за поврзување на природните вредности и луѓе во соработка со локални и интернационални експерти од холандскиот универзитет во Вагенинген. Во рамките на овој проект преку серија обуки на 15 советници од АПРЗ им…

Повеќе...

Климатските промени го намалија земјоделскoто производство

Климатските промени го намалија земјоделскoто производство

Климатските промени удрија врз земјоделство. Во источна Македонија годинава поради сушата се преполовија површините под ориз, а најавено е во текот на летото да има и рестиркции на водата за наводнување на посевите во кочанскиот виничкиот, штипскиот и овчеполскиот регион. Земјоделскиот експерт Васко Златковски забележува дека сме сведоци на непредвидливоста на времето , кое е резултат на промените во атмосферата поради загадувањето. Поради климатските промени лоши ќе бидат и приносите во полјоделството, што според Златковски…

Повеќе...

Обука за земјоделството и за климатските промени

Обука за земјоделството и  за климатските промени

Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството (АПРЗ) со седиште во Битола ја заврши дводневната обука на советниците од сите региони на Македонија, вклучени во проектот „Зголемување на сигурноста за производство на храна од страна на малите земјоделци во рурална Македонија“. Дводневната обука ја изведе фондацијата ЦНВП Македонија – Организација за поврзување природни вредности и луѓе во соработка со локални и интернационални експерти од холандскиот универзитет во Вагенинген. – Обуката беше фокусирана на неколку теми,…

Повеќе...

Заврши проектот за заштита од климатските промени

Заврши проектот за заштита од климатските промени

Климатските промени се реалност и најголем предизвик на нашата генерација. Само со превенција може да се заштити земјоделството од негативните влијанија и со тоа да се намали загубата на земјоделското производство. Ова беше целта на четиригодишниот проект на УСАИД што го спроведе мрежата за рурален развој. Во изминативе години со проектот беа опфатени околу 2.600 земјоделци. – Мрежата за рурален развој преку проектот во изминативе четири години спроведе низа активности опфаќајќи тестирање на едноставни и…

Повеќе...

Обуки за адаптација на земјоделството кон климатските промени

Обуки за адаптација на земјоделството кон климатските промени

  ЦНВП Фондација во соработка со локални и интернационални експерти од CDI од Универзитетот во Вагенинген спроведе обука за со цел да се унапреди знаењето на 15 избрани советници од АПРЗ.  Земјоделството е еден од најчуствителните сектори засегнати од климатските промени, а воедно и најзначаен сегмент за развој и економска стабилност на руралните области во Македонија. Негативните ефекти од климатските промени и појавата на екстремни временски услови кои се карактеризираат со нагли температурни промени, се…

Повеќе...

Климатските промени закана за земјоделското производство

Климатските промени закана за земјоделското производство

ФАО предупредува дека последиците од климатските промени може тешко да ја погодат животната заедница, чиј животен опстанок зависи од земјоделството, а состојбата со несигурност со храна може да се пренесе на сите региони.

Повеќе...

Национална кампања за климатски промени

Национална кампања за климатски промени

Со поддршка на Германската амбасада во Скопје, караванот во рамки на проектот „Локална акција за глобална климатска адаптација“, советодавна и информативна мисија ќе има до крајот на октомври во руралните средини на повеќе наши градови.

Повеќе...

Кампања за адаптација на земјоделството кон климатските промени

Кампања за адаптација на земјоделството кон климатските промени

Караванот ќе ја почне својата мисија во Битола на 26 септември на плоштадот Магнолија, а промотивните настани ќе продложат во Крива Паланка, Куманово, Штип, Струмица, Скопје, Прилеп, Кавадарци и Тетово.

Повеќе...

Климатските промени стрес и болест за земјоделските култури

Климатските промени стрес и болест за земјоделските култури

Повеќе од 10 степени е разликата помеѓу дневните и ноќните температури. Тоа е голем стрес за градинарските растенија, а исто така негативно се одразува и во лозарството и овоштарството. „Пламеницата“, „Вирозата “ и „ Јаболчев црв“ се едни од заканувачките болести врз овие култури.

Повеќе...

Со заштитни мрежи против климатските промени

Со заштитни мрежи против климатските промени

Примената на заштитните мрежи во моментов дава најдобри резултати. Според Петар Георгиески од мрежата за рурален развој ова инвестиција е скапа но на долг рок исплатлива.

Повеќе...

Земјоделството на удар на климатските промени

Земјоделството на удар на климатските промени

Македонското земјоделство трпи силни удари од климатските промени. Градинарството, овоштарството и лозарството се меѓу најранливите сектори кои најмногу имаат потреба од приспособување на техниките на производство и преземање адаптивни мерки за намалување на штетните последици.

Повеќе...

Некарактеристичните температури за овој период опасни за растенијата

Некарактеристичните температури за овој период опасни за растенијата

Деновиве е регистрирано сокодвижење кај родните папки кај праските и кајсиите, посебно кај раните сорти праски како што се Сприн крес, Сприн бела, Сан клаус, нектарина и други. Доколку во наредниот период минималните температури се симнат на -3 степени се заканува опасност од целосно измрзнување на родните папки.

Повеќе...

Климатските промени се закануваат на земјоделските култури

Климатските промени се закануваат на земјоделските култури

Континуитет на висока температура рано на пролет и во доцна зима, може да придонесе до прерано расцветување кај овошните култури и појава на цветните папки, но потоа падот на температурите и мразеви, може да придонесе од уништување на цветните папки и намалување на приносите. Кај градинарските култури кои имаат расадни нежни растенија, температурните шокови исто влијаат негативно- рече Игор Златков, директор на Агенцијата за поттикнување и развој на земјоделството.

Повеќе...

Стартува проектот за адаптација на земјоделството на климатските промени

Стартува проектот за адаптација на земјоделството на климатските промени

Македонија, со поддршка на ФАО, од февруари годинава ќе почне да спроведува проект за адаптација кон климатските промени, вреден 400.000 долари.

Повеќе...

Климатските промени влијаат на аграрот – Први на удар грозјето, пченицата и доматите

Климатските промени влијаат на аграрот – Први на удар грозјето, пченицата и доматите

Оние кои се занимаваат со оваа пробематика, предлагаат мерки кои сметаат дека за земјоделците нема да бидат многу скапи, а ќе помогнат за заштита на нивното производство од климатските промени.

Повеќе...