Проблеми за време и после телењето на кравите и како да ги решите

Проблеми за време и после телењето на кравите и како да ги решите

Кравата е скапо животно и ако при телењето се појават некои пореметувања, веднаш треба да се повика ветеринар, да процени дали е потребна итна интервенција или да се почека природен тек на породувањето. Постелката, треба да биде исфрлена веднаш после телењето, односно во рок од 6 часа. Кравите, релативно добро го поднесуваат заостанувањето на ложата, но подоцна остануваат стерилни. За брзо исфрлање на ложата во водата за пиење треба да се стават витамини, сол и…

Повеќе...

Песок наместо слама – постилка на подот за кравите

Песок наместо слама – постилка на подот за кравите

Во најбогатите и најразвиени земји во светот, сламата како покривка на подлогата во шталите, се повеќе се заменува со песок. Според достапните информации, преку 50% фарми во САД, користат песок, наместо слама за покривка на подот (постилка). Што велат експерите? Долго време, сламата била единствената постилка за молзните крави. Таа се покажала како одлично решение. Но, доброто решение, тешко е да се замени со подобро. Бројот на молзните крави во светот се зголемува, а сточарите…

Повеќе...

Како да составите балансиран оброк за кравите?

Како да составите балансиран оброк за кравите?

Балансирање на оброкот, всушност претставува обезбедување на хранливи материи кои ги задоволуваат потребите на животните и со кои се осигурува одржувањето на нивниот живот (одржливи потреби), растот (кај грлата кои се сеуште во раст), производството (на млеко) и репродукцијата (развојот на плодот). Како што објаснува, дипломираниот инжинер за сточарство, Предраг Јанковиќ, составувањето на балансиран оброк за млечните крави се состои во тоа што хранливите материи се комбинираат во соодветни количини кои ги задоволуваат дневните потреби….

Повеќе...

Млекопроизводството се намалува, нема кој да одгледува крави

Млекопроизводството се намалува, нема кој да одгледува крави

Иселувањето на жителите од руралните средини, особено младата популација, ниската откупна цена на млекото, нискиот просек по молзна крава се само мал дел од причините за намалување на производството на кравјото млеко. Производството на кравјо млеко во 2017 година изнесува 394.140 илјади литри, што е за 2,2 отсто помалку во однос на 2016 година, објави Државниот завод за статистика. Од ДЗС посочија дека има намалување и на производството кај овчото млеко за 13,9 проценти и…

Повеќе...

П О Д М Л А Д О К 10 Препораки за одгледување на добар подмладок

П О Д М Л А Д О К  10 Препораки за одгледување на добар подмладок

  Употребувајте тестиран бик Оптимална хигиена во текот на телењето пара туберкулоза првите 7 дена одделени од телиња 8 до 15 дена стари Хранење со колострум 4 пати 1,5 литри колострум Замената за млеко подобра од млекото Свежиот воздух важен за добар развој добра вентилација превенција од респираторни инфекции Хранењето помеѓу 3 и 10 месеци е многу критично !! 900 грама прираст дневно Водете грижа за животните со преголема кондиција не хранете ги со пченкина…

Повеќе...

„Блумберг“: Компанијата „Даноне“ ќе префрли во Сибир пет илјади крави

„Блумберг“: Компанијата „Даноне“ ќе префрли во Сибир пет илјади крави

Француската компанија „Даноне“ (Danone) има намера да префрли од Германија и Холандија пет илјади крави во Сибир, соопштува агенцијата „Блумберг“. Како што изјави шефот на руското одделение на „Даноне“ Чарли Капети, сите животни ќе бидат транспортирани со камиони до фарма во близина на Тјумењ во септември. Тој исто така додаде дека наведените активности ќе помогнат во заштитата на компанијата од повисоките цени на млекото, кои оваа година пораснаа за 14%. „Цените на млекото стабилно растат….

Повеќе...

Колку чини една краварска фарма?

Колку чини една краварска фарма?

Според пресметките изградбата на една фарма за 30 молзни крави чини скоро 150.000 евра. Состојбите со движењето на цените на пазарот со млеко велат дека ваквата инвестиција може да се врати за 5 години. Дополнително олеснување е и субвенционирањето на ваквите капацитети со 60 проценти од прифатливите трошоци. Изградаба и опрема на фарма за 30 молзни крави во моментов чини скоро 150.000 евра. Со производство на млеко, телиња, арско ѓубре и добиените субвенции, математиката вели…

Повеќе...

Исхрана на млечни крави

Исхрана на млечни крави

Неколку напомени: Кабастата храна со добар квалитет е основа за висока млеко продукција. Кравите треба да добиваат толку колку што сакаат да изедат: јаслите треба да бидат празни само кога ќе се чистат! Хранете ги кравите со кабаста храна и концентрат спрема фазата на лактација и млеко производството. Поделете ги кравите на групи спрема фазата на лактација. Пресни крави (0-3 месеци после телењето) Крави кои се во лактација повеќе од три месеци Пресушени крави Кравите…

Повеќе...

Санитација на штала, виме, раце на молзачот и опрема за молзење

Санитација на штала, виме, раце на молзачот             и опрема за молзење

САНИТАЦИЈА НА ШТАЛАТА под зидови воздух   Нијпрво треба механички да се отстрани цела нечистотија на подот и зидовите, потоа следи перење под млаз вода. После чистењето и исушењето следи дезинфекција на истите. За дезинфекција може да ни послужи грбна пумпа. Зависно од абсорбционата моќ на површините, би требало да се потроши од 0,1 – 0,4 л/м2. Воздухот во шталите мора да биди проветрен.   САНИТАЦИЈА НА ВИМЕ -отстранување на нечистотии -плакнење -сушење Со влжна…

Повеќе...

Ублажување на влијанието на високите температури во производството на млеко

Ублажување на влијанието на високите температури во производството на млеко

Покрај високите температури е особено важно и негативното влијание на високата влажност. Мерењето на овие два параметри  и добиените податоци ние го нарекуваме Температурно хумиден индекс. Колку влажноста на воздухот влијае на производството на млеко може да се констатира од фактот дека на температурата од 28 ° C и влажноста 30% стоката нема некој поголем стрес, но на температурата од 30ºC и влажност од 85% се карактеризира како исклучително силен стрес на животните. Ваквите високи…

Повеќе...

МАСТИТИС

МАСТИТИС

Маститисот е една од болестите кај кравите која им носи големи загуби на фармерите. Бидејќи најголемиот приход во краварството доаѓа од млекото, неопходно е фармерите да се трудат да го држат на минимум нивото на појава на оваа болест кај нивните крави. Фармерите за да добијат подобри сознанија ги даваме следните препораки : ШТО Е МАСТИТИС Маститисот е инфекција која го зафаќа вимето. Најчесто се јавува кај крави во лактација, но може да се јави…

Повеќе...

ПЛАН ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ХРАНА

ПЛАН ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ХРАНА

За да се добие поголема количина на млеко и здраво теле по крава во текот на годината, потребно е да се направи план за потребите за обезбедување на доволна по квалитет и количина храна, за потребите на целото стадо на одгледувачите на крави. Треба да се има предвид дека основната (кабастата) храна фармерите треба да ја обезбедат од сопствените површини, а доколку имаат доволно обработлива површина да обезбедат и концентрирана храна, како би се добил…

Повеќе...

Глутници волци нападнале стадо крави и говеда во кочанското село Пресека

Глутници волци нападнале стадо крави и говеда во кочанското село Пресека

Сточарите допрва ќе ги утврдуваат штетите. Ловџиите коментираат дека е невообичаено во овој период од годината волците да прават вакви штети, посебно да напаѓаат крупен добиток. Според нив, потребно е три до четири волка за да можат да совладат едно теле.

Повеќе...

Освен кучињата и мачките, педигре добиваат и кравите, овците и козите

Освен кучињата и мачките, педигре добиваат и кравите, овците и козите

– Досега „бушата“ и „праменката“ постојано се мешаа со други раси. Речиси е невозможно да се најде чиста раса. На овој начин ќе им се олесни и на тие што одгледуваат и на тие што купуваат – вели Вељо Тантаров, претседател на Сојузот на земјоделците на Македонија.

Повеќе...