Овесот- храна богата со белковини

Овесот- храна богата со белковини

Заради квалитетните белковини, зрното е ценета концентрирана сточна храна за сите видови на добиток. Поволно дејствува на подмладокот кој расте, на молзниот и приплодниот добиток. Покрај зрното, овесот дава многу вредна волуминозна храна, која се користи како кабаста сточна храна. надземната маса може да се користи како зелена, сено, силажа а во раните фази на развој за испаша. Услови за одгледување- има мали барања кон топлината. Р,ти на 1-2 ОС. Во однос на другите жита,…

Повеќе...

Собирање и сушење лековити растенија

Собирање и сушење лековити растенија

При собирање на лековити ароматични растенија треба да се знае точно за што се собираат истите, односно кој дел од растението се собира и во кое време тоа треба да се направи. Според тоа постојат одредени правила. Ако се користи коренот, тоа растение се собира во пролет или есен, лисjaтa се собираат кога растението е во фаза на интензивно цветање, а плодовите се собираат или пред зреење или кога плодот е целосно зрел. Сите растенија…

Повеќе...

СКЛАДИРАЊЕ (ЧУВАЊЕ) НА КОМПИРИ

СКЛАДИРАЊЕ (ЧУВАЊЕ) НА КОМПИРИ

По бербата компиритe треба извесен период 6-7 месеци да се чуваaт за што треба да се обезбедат соодветни услови. Треба да се чуваaт во простории кои се суви, чисти и дезинфецирани. Потребна е оптимална температура и соодветна релативна влажност на воздухот. При несоодветни услови може да дојде до предвремено прортување на клубените , загуби во тежината, оштетување на клубените од гниење и слично. Компиритe при чување треба да бидaт здрави, суви, неоштетени. Чувањето на компирите…

Повеќе...

КАКО СЕ СЕЧЕ ГРАНКА?

Дали понекогаш кроиш дрвца? Можеби имаш и поголеми дрва во двор. Ако е така, и ако сакаш да го правиш тоа квалитетно и за доброто на дрвото, сигурно ќе те интересира како исправно се сече гранка. Што? Имало „исправно и прогрешно“? Замисли!.. Дури и во 21.век, кога се игнорираат нормите на секое поле и сè се сведува на релативно (права, слободи), се уште може да ни бидат од корист норми… ако се потрудиме да ги…

Повеќе...

Рузмарин

Рузмарин

  Рузмаринот е грмушка со трајно зелена боја, кој заради ароматичните листови се употребува како зачин. Некогаш рузмаринот го употребувале при разни обреди, како и во медицината. Грците верувале дека тој тој го стимулира мозокот да работи и затоа бил симбол за сеќавање. Исто така старите Грци рузмаринот го посветиле на Афродита, божицата на убавината и љубовта. Омилен зачин и лек Рузмаринот успева во лошата земја но мораме д аго заштитиме од северниот и источниот…

Повеќе...

Како да се припремат ружите за зимата?

Како да се припремат ружите за зимата?

  Ружите одамна ги привлекувале луѓето со своите убави и мирисни цветови. Припаѓаат на истоимената фамилија, а денес на пазарот можат да се пронајдат ружи кои се разликуваат по висината на растот, обликот, бојата и мирисот на цветовите. Доколку сакаме ружите да ги разубавуваат нашите дворови, потребно е адекватно да се припремаат за зимата. Добрата припрема за презимување ќе оневозможи грмушката на ружата да презими без оштетување. Нема да дојди до замрзнување и овенување. Сите…

Повеќе...

Знаете ли како најдобро се чуваат јаболката?

Знаете ли како најдобро се чуваат јаболката?

  Јаболката се овошје кое можи долго да се чува. Плодовите треба да се берат со гранце, на суво време. Најдобро за чување е да се припремат сортите на плодови кои дозреваат во периодот есен- зима. При бербата плодовите не треба да се фрлаат, тркалаат, гмечат, да се оставаат на сонце или дожд. За чување се одбираат здрави плодови без видливи знаци на оштетување или симптоми на заболување. Јаболката не е потребно да се мијат…

Повеќе...

Сламата, сеното и лисјата ги штитат растенијата од ладното

  Зимата доаѓа, а растенијата е потребно да се заштитат од ниските температури. Заради делувањето на ниските температури, доаѓа до промена на физиолошките процси во растенијата. Овие процеси прво се успоруваат за на крај да се запрат во целост. Разлишните видови растенија се одликуваат со различна отпорност на ниските температури. Така зелките можат да презимат без проблеми, но пиперките и доматите пропаѓаат при појавата на првиот мраз. Степенот на оштетување на растенијата зависи од повеќе…

Повеќе...

Помело, маракуја и артичока наместо тиква и мушмула

  Помело, маракуја, бомбола, гоџи или попознатите авокадо, манго, киви, јапонско јаболко и аронија. На пазарите и по маркетите се нуди овошје и зеленчук што се разликува од она на што сме навикнале да го јадеме и кое се почесто почнува да се наоѓа на домашните трпези. Иако за килограм од него ќе платите колку за десет од традиционалните јаболка или круши, сепак се купува. Од љубопитство или од потреба, на трпезите ни се појавува…

Повеќе...

Улогата на овошјето во исхраната

Улогата на овошјето во исхраната

  Овошјето, според видовите, во различни меѓусебни односи ги содржи трите вида материи: градивни, енергетски и заштитни. Поради тоа, овие прехранбени продукти – овошните плодови, не само што се одлична храна, туку се и неопходни. По својот хемиски состав, кој е многу варијабилен и на кој човечкиот организам најмногу се прилагодил, овошјето врши и многу значајна диетопрофилактичка и диетотерапевтска улога. Тоа значи дека оваа храна обезбедува нормално растење и развиток, ја јакне одбранбената сила на…

Повеќе...

Зголемување на пласманот на празот преку дегустација на кулинарски специјалитети

Жителите на населеното место Градашорци, општина Василево, ја промовираа оваа градинарска култура  со традиционални специјалитети од праз и побараа од надлежните поголема поддршка за производството, но и организиран пласман. Додека едни ги дегустираа специјалитетите, земјоделците се обидуваа да го продадат своето производство. Тврдат дека нема организиран откуп, а цените се ниски и не ги покриваат производствените трошоци. Празијадата во Градашорци го оправда своето постоење, бидејќи годинава присуствуваа гости од цела држава, но и од соседните…

Повеќе...

Дренот како многу корисно растение

Дренот како многу корисно растение

  Дрен ( Comus mas),припаѓа на фамилијата на дренови. Познат е по повеќе називи црвен дрен, дреновина, румен дрен. На пазарот се наоѓа сширок спектар на различни производи и преработки добиени од неговиот плод. Самоник грмушка која расти секаде Дренот е листопадна грмушка или ниско дрво, со висина до 6 м, со заоблена и густа крошна. Младите гранки се со зеленосмеѓа боја и малку влакнести. Листовите се јајчести и стојат спроти долги, извлечени врвови.Цветовите на…

Повеќе...

Сардела (Pelargonium)

Сардела (Pelargonium)

При одгледувањето на сардели треба да се води сметка да имаат доволно светлина и да се посадени во земја со добро пропустливост. Посадете ги во хумусна земја која е растресита за да не ја задржува водата. Помеѓу две залевања оставете ја земјата малку да се исуши (пипнете ја, и кога ќе почувствувате дека е сува 1 cm од површината тогаш залејте ја). Не ги оросувајте листовите.

Повеќе...

Направете сопствена малечка градина

Направете сопствена малечка градина

За да направите своја градина со минијатурни димензии, потребно е само малку труд и волја.

Најпрво потребно е да имате саксија или друг сад кој е отпорен на дожд и сонце, доколку вашата минијатурна градина е изложена надвор. Во спротивно, може и некој декоративен сад по избор.

Повеќе...

GARDENA градинарски алатки

GARDENA градинарски алатки

Вашата градина е место за релаксирање и место каде што треба да имате позитивно и убаво чувство. За полесна, забавна и ефективна работа, потребни Ви се современи градинарски алатки кои ќе Ви помогнат во сите градинарски активности. GARDENA е вистинскиот избор.

Повеќе...

Бела рада

Бела рада

Обичната бела рада може да се најде на ливадите или тревниците како самоникната, но со вкрстување на тоа мало растение се настанати многу видови кои може да се садат во градината или во саксии. Цветовите може да бидат во бела, розова или црвена боја, со жолто крукче во средината или сосема исполнети со латици како топче.

Повеќе...

ZONGSHEN пумпи

ZONGSHEN пумпи

Со ZONGSHEN пумпите добивате неограничена сигурност и долг век на траење. Модел Zongshen DWP20 Тип на пумпа – Центрифугална Тип на мотор ZS230F Moќност на мотор 3,5 kW Излез/Влез 50мм (2’) Максимален проток 500 л/час Максимално подигање 26м Брзина 3600 в/мин Макс. дистан. на вшмукување 7м

Повеќе...
1 2 3