Јавен повик за учество во пилотни активности за диверзификација и подобрување на ефикасноста на земјоделските стопанства во Македонија

Јавен повик за учество во пилотни активности за диверзификација и подобрување на ефикасноста на земјоделските стопанства во Македонија

  Во рамките на инструментот за претпристапна помош (ИПА Компонента 1), во јануари 2018, конзорциумот Еволуксер во партнерство со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство започна со имплементација на проектот „Градење на основи за реформи во тутунскиот сектор“ финансиран од страна на Европската Унија. Главната цел на овој проект е да придонесе во адаптирањето на тутунскиот сектор кон Заедничката земјоделска политика (ЗЗП) и регулативата на ЕУ. Во насока на постигнување на главната цел, проектот е…

Повеќе...

АПРЗ повикува за учество во подобрување на земјоделските стопанства

АПРЗ повикува за учество во подобрување на земјоделските стопанства

Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството-АПРЗ со седиште во Битола објави јавен повик за учество во пилотни активности за диверзификација и подобрување на ефикасноста на земјоделските стопанства во Македонија. Станува збор за проект во рамки на инструментот за претпристапна помош на конзорциумот Еволуксер во партнерство со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство кои го имплементираат проектот „Градење на основи за реформи во тутунскиот сектор“ финансиран од страна на Европската Унија. – Главната цел на…

Повеќе...

Тиквешките лозари се запознаени со современата опрема за кроење

Тиквешките лозари се запознаени со современата опрема за кроење

Пред тиквешките лозари вчера беа презентирани современи алатки за кроење лозје со кои се олеснува работата на земјоделците. Презентацијата беше во организација на Агенцијата за поттикнување на развој на земјоделството. – Оваа современа опрема земјоделците можат да ја набават преку националните и програмите за рурален развој, како и преку ИПАРД програмата, која е многу значајна за придвижување на македонското земјоделско стопанство кон европското. Добро знаеме дека во претходниот период не беа доволно искористени средствата од…

Повеќе...

Соопштение од АПРЗ

Соопштение од АПРЗ

На ден 25.01.2018 година во просториите на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој предводена од директорот Николче Бабовски одржа работен состанок со претставници од делегацијата на Европската Комисија во Република Македонија предводена од господинот Никола Бартолини, на состанокот присуствуваа претставници од Национален фонд, Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство и Секретаријатот за Европски прашања. На состанокот се разговараше на теми за забрзување на процесот за одобрување на барања за финансиска помош од…

Повеќе...

Компанијата „Скопски легури“ и АПРЗ успешно спроведоа експерименти во 3 региони во Македонија

Компанијата „Скопски легури“ и АПРЗ успешно спроведоа експерименти во 3 региони во Македонија

Резултатите ги изненадија дури и најискусните агрономи – на пример, во кочанско се постигна зголемување на принос на ориз до 100% или 1000 кг на хектар. Во 90-тите за ваков принос на земјоделец во Кочанско  му била доделена награда.

Повеќе...

Министерот за земјоделство не е задоволен од работата на Државната агенција

Министерот за земјоделство не е задоволен од работата на Државната агенција

Деталните анализи покажале дека вработената администрација непрофесионално ги советува земјоделците како полесно да дојдат до парите од европските фондови. Поради ова државата ќе финансира невладини организации.

Повеќе...

Обуки за примена на постапката за окрупнување на земјоделското земјиште

Обуки за примена на постапката за окрупнување на земјоделското земјиште

Обуки за консолидација на земјоделското земјиште се најавени и за 27 и 30 октомври во Прилеп и во Штип за подрачните единици на МЗШВ и советниците од АПРЗ во соодветните региони. Обучените вработени во МЗШВ и АПРЗ ќе бидат вклучени во кампања за подигнување на јавната свест за консолидација на земјоделско земјиште која ќе се спроведува следниот месец.

Повеќе...

Неопходно е транспарентно и ефикасно користење на средствата од ИПАРД 2

Неопходно е транспарентно и ефикасно користење на средствата од ИПАРД 2

Парите од ИПАРД 2 Програмата да се искористат максимално, на транспарентен и ефикасен начин, да овозможат промена на досегашните навики и на начинот на размислување како да се работи во земјоделството, порачаа учесниците на денешната завршна конференција од твининг- проектот за јакнење на Платежната агенција.

Повеќе...

Николовски: Нема развој на земјоделството без едуцирани земјоделци

Николовски: Нема развој на земјоделството без едуцирани земјоделци

– АПРЗ е значајна зашто нејзината основна функција е едукација на земјоделците и на сите чинители во земјоделскиот сектор, нешто што недостигаше изминатите години. Советодавните услуги и едукацијата на земјоделците ќе овозможи подобар трансфер на знаења и на информации, но и нивна имплементација на терен, што е во насока на подобрување на квалитетот и квантитетот на земјоделското производство, развој на руралните средини и спречување на миграцијата село-град – нагласи Николовски.

Повеќе...

АПРЗ: Од идната година 80 отсто поврат на инвестициите за „капка по капка“ и за расни грла

АПРЗ: Од идната година 80 отсто поврат на инвестициите за „капка по капка“ и за расни грла

Од идната година 80 отсто поврат на инвестициите за воведување системи за наводнување „капка по капка“, но и на средствата за набавка на расни грла добиток, предвидуваат мерките на Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството (АПРЗ). Овие и останатите поволности што се дел од Програмата на Агенцијата за 2017 година денеска им беа презентирани на земјоделците и сопствениците на земјоделските стопанства во општина Ранковце. – Ќе имаме повраток од 80 отсто на средствата за…

Повеќе...

Во полн ек промотивната кампања „Систем капка по капка“ на АПРЗ-Битола

Во полн ек промотивната кампања „Систем капка по капка“ на АПРЗ-Битола

Камапањата досега е реализирана низ директни средби во сите плански региони, а во Битолскиот регион ќе продолжи на 24 август со посета на селото Доленци и 25 август во селото Дедебалци каде се планирани средби со тамошните земјоделци.

Повеќе...

АПРЗ – Штип ќе изготвува „Регистар за село“

АПРЗ – Штип ќе изготвува „Регистар за село“

Регистар по село – сите земјоделски стопанства на истокот, земјиштето што се обработува, бројот на фармери, грла добиток во стадата – сите овие податоци ќе бидат попишани во регистарот на штипската Агенција за поттик и развој на земјоделството, а ќе им бидат од корист на советниците.

Повеќе...

Посета на 1.000 села во Македонија

Посета на 1.000 села во Македонија

Главни теми во текот на кампањата се информациите поврзани со програмите за поддршка што ги нуди Владата на Република Македонија, програмата ИПАРД-2 (2014-2020) и кампања за осигурување на земјоделските имоти.

Повеќе...

Советниците на АПРЗ со нова опрема и униформи

Советниците на АПРЗ со нова опрема и униформи

АПРЗ во соработка со добавувачите на земјоделска механизација и опрема обезбеди спонзорство од „Синпекс“ и „Хемометал“ и се набавија униформи кои се неопходни во секојдневната работа на советниците.

Повеќе...

Канцеларијата на АПРЗ во Карбинци не работи

Канцеларијата на АПРЗ во Карбинци не работи

Земјоделците бараат канцеларијата да се отвори за да не мора да одат во Штип. Полесно ќе им било, а ќе заштеделе време и пари доколку аплицирале во матичната општина.

Повеќе...

АПРЗ – Едукација на земјоделците за новата програма за рурален развој

АПРЗ – Едукација на земјоделците за новата програма за рурален развој

На земјоделците од селата во штипско и карбинско им се презентираат мерките за кои ќе можат да аплицираат од новата Програма за рурален развој, која треба да биде објавена деновиве.

Повеќе...

Пристигнаа првите пофалби за Зелена Берза

Пристигнаа првите пофалби за Зелена Берза

– Со креирањето на портали како што е зелена берза се дава придонес од она што значи информирање од областа на земјоделието, имајќи ги во предвид фактите дека дека во секое земјоделско семејство постои интернет, изјави Зоран Бардаковски, раководител на АПРЗ Битола

Повеќе...