Во Австрија бројот на фарми се намалува, но расте бројот на говеда и свињи

Во Австрија бројот на фарми се намалува, но расте бројот на говеда и свињи

Кристијан Бравенц, аташе од Федералното министерство за Одржливост и туризам на Австрија во Амбасадата во Белград, Република Србија   Презентација на тема-“Мастер план за рурален развој во Австрија и организација на поддршка за земјоделство и шумарство”   Како државата Австрија управува со земјоделското земјиште, колку им дава поддршка на земјоделците и руралниот развој на земјата, ова беа главните теми на кои се осврна Кристијан Бравенц, аташе од Федералното министерство за Одржливост и туризам на Австрија…

Повеќе...

Исплатени субвенциите за фармерите кои одгледале и заклале говеда во регистриран кланичен капацитет

Исплатени субвенциите за фармерите кои одгледале и заклале говеда во регистриран кланичен капацитет

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги информира фармерите дека на 242 лица исплати 5.082.000,00 односно, над 81 илјади евра за мерката 2.4. -одгледани и заклани грла говеда во регистриран кланичен капацитет. „Праксата за навремена и неселективна исплата на субвенциите продолжува. Парите за земјоделски субвенции се исплаќаат во период кога на земјоделците средствата им се најпотребни“, се вели во соопштението. Директорот на АФПЗРР, Николче Бабовски, ги информира корисниците на Финансиска поддршка во…

Повеќе...

Обезрожување на говедата – зошто е важно и како да го направите

Обезрожување на говедата – зошто е важно и како да го направите

Најчести повреди на говедата се оние кои си ги нанесуваат едно на друго, со роговите. Во меѓусебниот контакт, често го повредуваат трупот, при што настануваат модринки и исекотини. Од таа причина, се советува отстранување на роговите во рана возраст. Истражувањата покажале, дека повредите се два пати почести кај рогатите, отколку кај говедата без рогови. Имаат потреба од помал простор за исхрана, а исто така и помалку е опасно да се одгледуваат и транспортираат. Обезрожените говеда,…

Повеќе...

Бројот на говеда се зголемува, но не и бројот на овци

Бројот на говеда се зголемува, но не и бројот на овци

  Според Државниот завод за статистика , бројот на говеда се зголемил во 2017 и тој изнесува 255.000 грла. Во 2012 година овој број бил 251.000 грла. Бројот на овци од 732.000 грла во 2012 се намалил на 725.000 во 2017. Кај свињите пак заележано е варирање на бројот на грла низ годините. Живината исто така го зголемила свото број и тоа од 1.776.000 во 2012 на 1.840.000 во 2017 годин.

Повеќе...

Повеќе говеда, а помалку живина лани во Македонија

Повеќе говеда, а помалку живина лани во Македонија

Вкупниот број на говеда минатата година е зголемен за 0,1 процент во споредба со 2016 година. Зголемување за 22,5 проценти има кај бројот на говеда кај деловните субјекти, а намален е бројот на говеда кај индивидуалните земјоделски стопанства, објави денеска Државниот завод за статистика. За разлика од говедата, кај свињите има зголемување на нивниот број за 1,6 проценти кај индивидуалните земјоделски стопанства, а намалување за 4,5 проценти кај бројот на свињи кај деловните субјекти. Иста…

Повеќе...

Од утре вакцинација против „јазлеста кожа“

Од утре вакцинација против „јазлеста кожа“

Од утре почнува вакцинацијата на говедата против болеста „јазлеста кожа“, соопшти денеска Aгенцијата за храната и ветеринарство (АХВ). Вакцинацијата ќе трае до 31 мај, а се спроведува согласно Годишната програма за здравствена заштита на животните од страна на овластените ветеринарни друштва. – Со 230.000 дози од вакцината, донација од ЕУ, опфатена ќе биде целата популација говеда во земјава. Болеста „јазлеста кожа“ во земјава засега е ставена под контрола благодарение на претходните вакцинални кампањи и засега…

Повеќе...

Во Велешко вакцинирани 7.000 говеда против болеста „јазлеста кожа“

Во Велешко вакцинирани 7.000 говеда против болеста „јазлеста кожа“

Во поширокиот велешки регион во кој се вклучени и општините Градско и Чашка привршува вакцинацијата на говедата против болеста „јазлеста кожа“, информираат од Ветеринарната станица во Велес. Како што нагласи д-р Димче Димитриевски, директор на Ветеринарната станица, со вакцинацијата беа опфатени 7.000 грла на говеда во Велешко. – Акцијата е превентивна со цел да ја заштитиме стоката од оваа тешка болест, која годинава е влезена и во годишната програма за задолжителна вакцинација. Вакцинацијата ја спроведуваме…

Повеќе...

На пролет превентивна ревакцинација против јазлеста кожа

На пролет превентивна ревакцинација против јазлеста кожа

Минатата недела во Лисабон, Португалија, се одржа состанок организиран од светската организација за заштита на животните бидејќи болеста јазлеста кожа има тенденција да се шири во сите европски земји. Македонија ќе добие можност за рефундирање на потрошените пари околу преземените активности во врска со спречувањето на болеста.

Повеќе...

Болеста јазлеста кожа не го намали интересот за одгледување говеда – Сточниот фонд постојано расте

Болеста јазлеста кожа не го намали интересот за одгледување говеда – Сточниот фонд постојано расте

Сточниот фонд во последните неколку години бележи континуиран раст. И покрај појавата на болеста јазлеста кожа бројот добиток има зголемување. Според податоците на агенцијата за храна и ветеринарство само годинава се регистрирани нови 15 000 грла или 7% повеќе во однос на лани. Споредбено со 2014 година сточниот фонд бил зголемен за околу 30 000 грла.

Повеќе...

Сме заработиле над милион евра од извоз на говеда, гулаби, соколи, канаринци и пчели

Сме заработиле над милион евра од извоз на говеда, гулаби, соколи, канаринци и пчели

Од животните што лани најмногу патувале преку граница се кокошките и тоа 34.000. Сите завршиле во албанските фарми. Втори на листата се гулабите, канаринците и соколите. Нивна крајна дестинација била Швајцарија, Данска и Турција. Интересно е што минатата година на европските пазари завршиле и дваесетина егзотични папагали кои биле родени во државава.

Повеќе...

Болеста јазлеста кожа нападна говеда во Сирково

Болеста јазлеста кожа нападна говеда во Сирково

Јазлеста кожа се појави низ стадата со говеда во селото Сирково. Иако се веруваше дека болеста, која првенствено ја пренесуваат инсектите односно комарецот, може да ја има покрај областите со мали води или мочуришта, сепак стигна и во ова росоманско село.

Повеќе...

Јазлеста кожа го сотре добитокот во плачковските села

Јазлеста кожа го сотре добитокот во плачковските села

Болеста јазлеста кожа се шири низ карбинските села. За само три недели околу 400 говеда од Плачковичките села се заразиле од болеста. Сточарите бараат, надлежните да им помогнат со ширење на заразата.

Повеќе...

Наскоро втора фаза од превентивната вакцинација против „јазлеста кожа“

Наскоро втора фаза од превентивната вакцинација против „јазлеста кожа“

Веќе трета недела активно се врши вакцинација против „јазлеста кожа“ во утврдените жаришта низ Македонија, а наскоро ќе почне и втората фаза на превентивно вакцинирање со која ќе бидат опфатени говедата на целата територија на државата, соопшти Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ).

Повеќе...

Неделава ќе пристигнат сите 250.000 вакцини против јазлеста кожа

Неделава ќе пристигнат сите 250.000 вакцини против јазлеста кожа

Неделава се очекува да пристигнат сите 250.000 вакцини за заштита на говедата од болеста јазлеста кожа, информираат од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Повеќе...

Заврши вакцинацијата против јазлеста кожа во Струмичко

Заврши вакцинацијата против јазлеста кожа во Струмичко

Преку нивните матични лекари се вакцинирани сите здрави грла добиток на територијата на Струмичко. Говедата, кај кои е откриена болеста јазлеста кожа, се предадени на колење.

Повеќе...

Набавени 50 илјади вакцини за болеста „чвореста кожа“

Набавени 50 илјади вакцини за болеста „чвореста кожа“

Со вакцинацијата ќе бидат опфатени Демир Капија, Штип, Василево, Радовиш, Босилово, Делчево, Виница, Пехчево, Берово, Ново Село, Струмица, Валандово, Дојран, Македонска Каменица, Гевгелија, Кратово, Конче, Зрновци и Богданци.

Повеќе...

Месото и млекото од заболените говеда со чвореста кожа не се опасни

Месото и млекото од заболените говеда со чвореста кожа не се опасни

„Ги повикуваме сточарите за секоја дилема во врска со болеста да се обратат во Агенцијата на бесплатниот телефонски број 0800 3 22 22, или електронски на [email protected]“, апелираат од Агенцијата за храна и ветеринарство.

Повеќе...

Од крајот на мај вакцинација на сите говеда против јазлестата кожа

Од крајот на мај вакцинација на сите говеда против јазлестата кожа

Итна набавка на вакцини против болеста јазлеста кожа и вакцинација на сите говеда во државава е само една од мерките со која македонските власти ќе се борат со болеста што ги напаѓа говедата во државава. Во исто време ќе се усмртат само 132 заболени говеда, а ќе се прави и дезинфекција на сите одгледувачници.

Повеќе...

Прв случај на болеста чвореста кожа кај говеда во земјава – нема опасност за луѓето

Прв случај на болеста чвореста кожа кај говеда во земјава – нема опасност за луѓето

Од Агенција за храна и ветеринарство велат дека болеста не се пренесува од заразено животно на човек, така што не постои ризик по здравјето на луѓето.

Повеќе...

Забрана за увоз на говеда од Босна и Херцеговина поради заштита од син јазик

Забрана за увоз на говеда од Босна и Херцеговина поради заштита од син јазик

Во Агенцијата велат дека на ваков чекор се решиле откако минатиот месец бил изолиран случај на болеста кај говеда на босанска територија.

Повеќе...

Се забранува увоз на говеда, млеко и млечни производи од речиси цела Грција

Се забранува увоз на говеда, млеко и млечни производи од речиси цела Грција

Во Агенцијата за храна велат дека освен живи животни, од Грција се забранува и увоз на семе од говеда, говедско месо, производи и преработки од говедско месо, млеко и производи од млеко од говеда, како и нуспроизводи од говеда.

Повеќе...