Пчелите се прогласени за најважни живи суштества на Земјата

Пчелите се прогласени за најважни живи суштества на Земјата

Институтот Earthwatch на последниот состанок на Кралското географско здружение во Лондон ги прогласи пчелите за најважни живи суштества на планетата земја. Сепак, според експертите за див свет и според научниците, пчелите се приклучија на долгата листа со загрозени животнски видови. Неодамнешно истражување го покажа драстичниот пад на бројот на пчели – речиси 90% од популацијата на пчели исчезнале во изминатите неколку години. Неконтролираната употреба на пестициди, обезшумувањето и недостигот на цвеќиња се главните причини за…

Повеќе...

Ем природата ем несовесноста на човекот ја уништува медарската дејност во земјава

Ем природата ем несовесноста на човекот ја уништува медарската дејност во земјава

  Нелојална конкуренција, неутврдени локации каде пчеларите ќе можат да ги носат пчелните семејства на паша и неконтролирани прскање на овошките со пертициди без притоа претходно да се известат пчеларите. Ова се најголемите проблеми со кои се соочуваат пчеларите од полошко поради кои како што наведуваат им се намалуваат приносите со мед. Велат дека против климатските промени не можат ништо да сторат но човечкиот фактор не треба да биде причина тие да останат без род односно…

Повеќе...

Врнежите критични за пчеларството, добредојдени за земјоделските култури

Врнежите критични за пчеларството, добредојдени за земјоделските култури

Бранот врнежи што ја зафати земјава е добредојден за земјоделството зашто го надополни недостигот на влага во почвата, но „удри” по пчеларството. Го оневозможи развојот на пчелните семејства кој е најинтезовен сега, сведувајќи го на минимум излегувањето на пчелите од пчелните сандаци и собирањето нектар. Според агрометеоролозите, дождот можеби ќе ги одложи пролетната сеидба за неколку дена и полските работи на отворено, како расадувањето на тутунот, окопувањето, обработката меѓу редовите. Од друга страна, позитивно е што…

Повеќе...

Земјоделски календар за месец март животинско ПЧЕЛАРСТВО

Земјоделски календар за месец март животинско ПЧЕЛАРСТВО

Месец март е првиот пролетен месец. До крајот на месецот се врши главниот пролетен преглед. Неопходно е да се направи при температура на воздухот над 14°С. При прегледот се одредува состојбата на пчелното семејство, количеството на легло и храната, квалитетот на матицата и општата состојба на семејството. Тукушто снесените јајца се доказ за постоењето на матица во пчелното семејство и отворено легло. Неопходно е да се додаде од резервите со мед или густ шеќерен сируп,…

Повеќе...

Во Ресен промовиран проектот „Пчеларството – еколошки бизнис за млади“

Во Ресен промовиран проектот „Пчеларството – еколошки бизнис за млади“

Десет млади пчелари од Преспа наредните седум месеци ќе имаат можност теоретски и практично да научат како се одгледуваат пчели и сами да можат да почнат еколошки бизнис  во рамките на проектот „Пчеларство – еколошки бизнис за млади“. Проектот беше промовиран денеска во Општина Ресен, а го реализира Здружението за рурален развој „Локална акциона група Преспа – Ресен“ во партнерство со Здружението на агропроизводители „Благој А. Котларовски“. Целта, според координаторот Јовица Волкановски,  е да се…

Повеќе...

Проекти за туризам, пчеларство и земјоделство ќе се реализираат преку ReLOaD програмата во Ресен

Проекти за туризам, пчеларство и земјоделство ќе се реализираат преку ReLOaD програмата во Ресен

„Пчеларство – еколошки бизнис за младите“, „Туристички саем во Преспа“, „Општествена интеракција и економско зајакнување на младите“ и „Рурален туризам – можност за одржлив развој на локалната заедница“ се четирите проекти што наредните шест до осум месеци ќе се реализираат во општина Ресен. Проектите ќе бидат финансирани преку Регионалната програма за локална демократија во Западен Балкан (ReLOaD) на УНДП и Европската унија. За кофинансирање од Буџетот на општина Ресен ќе бидат исплатени 638.172 денари или…

Повеќе...

Календар на земјоделците- Пчеларство

Календар на земјоделците- Пчеларство

За нашите климатски услови јануари е типичен зимски месец. Температурите во повеќето години се ниски, сончевите денови се релативно малку, а земјата е покриена со снег. За пчелните семејства месец јануари е период на целосен мир – состојба во која тие најдобро се спротивставуваат на за нив неповолните надворешни услови. Во овој период животните функции на одделните индивидуи на пчелното семејство- матицата и пчелите работнички, се сведени на минимум. Формирањето на зимското кубе во пчелното…

Повеќе...

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Пчеларство

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ Пчеларство

Поволните топли денови во ноември овозможуваат пчеларот да се погрижи за пчелните семејства пред настапување на зимата. Се прегледуваат капаците на кошниците дали се добро затворени, а доколку не се треба тоа да се направи. На пчелните семејства треба да им се обезбеди смиреност, и до кошниците не треба да имаат пристап домашните и шумските животни.   agencija.gov.mk

Повеќе...

НЕВООБИЧАЕНО ТОПЛОТО ВРЕМЕ КАТАСТРОФАЛНО ЗА ПЧЕЛАРСТВОТО

НЕВООБИЧАЕНО ТОПЛОТО ВРЕМЕ КАТАСТРОФАЛНО ЗА ПЧЕЛАРСТВОТО

Високите температури, невообичаени за овој период од годината, негативно влијаат врз земјоделството. Површинскиот слој на почвата нема доволно влага, сеидбата е отежната, а слабо е и поникнувањето. Агрометеорлозите велат дека топлото време кое во одредени региони достигнуваше 27 – 28 степени, е посебно лошо, дури и катастрофално за пчелите. – Околу 75 – 90 литри на метар квадратен е дефицитот на влага во почвата поради невообичаено високите температури. Во септември и октомври просечно врнат по…

Повеќе...

Пчеларство – календар за месец април

Пчеларство – календар за месец април

Месец април е погоден за набавка на пчелни семејства. Тие мора да бидат здрави, без заразни болести и без карантин. Овој месец процветуваат сите овошни видови од кои што пчелите собираат полен и нектар. Кон крајот на месецот се врши замена на старите пчели кои што презимиле, со нови. Однапред се подготвени потребниот број рамки со изградени погачи од магацин во согласност со бројот на пчелните семејства кои што ќе се пренесуваат, така што секое…

Повеќе...

Пчеларство – календар за месец Март

Пчеларство – календар за месец Март

Месец март е првиот пролетен месец. До крајот на месецот се врши главниот пролетен преглед. Неопходно е да се направи при температура на воздухот над 14°С. При прегледот се одредува состојбата на пчелното семејство, количеството на легло и храната, квалитетот на матицата и општата состојба на семејството. Тукушто снесените јајца се доказ за постоењето на матица во пчелното семејство и отворено легло. Неопходно е да се додаде од резервите со мед или густ шеќерен сируп,…

Повеќе...

Ќе има Јавен повик за нови инвестиции во сточарството, лозарството, овоштарството и пчеларството

Ќе има Јавен повик за нови инвестиции во сточарството, лозарството, овоштарството и пчеларството

Во март треба да се објави јавен повик за доставување на барања за кофинансирање на новите инвестиции во сточарството, лозарството, овоштарството и во пчеларството. Оние кои конкурирале лани и веќе инвестирале барања за исплата на субвенциите можат да ги поднесуваат до 28-ми февруари. Земјоделците кои имаат одобрение од платежната агенција за нови инвестиции, барањата за исплата на субвенциите можат да ги достават до 28-ми февруари. Во сточарството со 50 проценти се кофинансира набавката на јуници…

Повеќе...

Пчеларството може да биде сериозен бизнис

Пчеларството може да биде сериозен бизнис

Пчеларството во Македонија може да биде сериозен бизнис, велат експертите. Потенцијал и природни услови има доволно, но производството на мед кај нас не е на посакуваното ниво. Постојат многу технички недостатоци и нема координираност со земјоделските производители. Пчеларството економски ќе се исплати многу повеќе и може да стане сериозен бизнис доколку се отстранат техничките недостатоци во овој сектор. Според експертите, потребен е селектран репроматеријал, матици и роеви, медоносни растенија и селидбено пчеларење. Заболувањето на пчелите е…

Повеќе...

Календар за пчеларство за месец јануари

Календар за пчеларство за месец јануари

За пчелните семејства месец јануари е период на целосен мир – состојба во која тие најдобро се спротивставуваат на за нив неповолните надворешни услови. Во овој период животните функции на одделните индивидуи на пчелното семејство- матицата и пчелите работнички, се сведени на минимум.

Повеќе...

Органско пчеларство

Органско пчеларство

Органски произведениот мед по својот изглед, вкус и хранлива вредност, не мора да се разликува од конвенцијално произведениот, но во поглед на неговата здравствена исправност постојат значителни и многу важни разлики.

Повеќе...

Доколку се посветите, во Македонија може да се живее од пчеларство

Доколку се посветите, во Македонија може да се живее од пчеларство

Медот бил, е, и останува еликсир на животот. Тој е високохранлива и квалитетна материја, со широк спектар на превентивно и лековито дејство. Медот е многу важна дел од исхраната и лек за малите деца, за организам што се развива и расте, за луѓе што заостануваат во развојот, анемични и слаби луѓе на постара возраст, со еден збор, медот е корисен за секој човек. Македонија има одлични услови за производство на здрава, органска храна, вклучувајќи ги…

Повеќе...

Органско Пчеларство-можности и перспективи

Органско Пчеларство-можности и перспективи

Целта на органското производство на мед и други пчелни производи не е во количината туку во нивната здраствена исправност . Имено, се тежнее за производство на здраствено- безбедна храна без присуство на резидуи. Органски произведениот мед по својот изглед, вкус и хранлива вредност не мора да се разликува од конвенционално произведениот, но во поглед на здраствената исправност постојат значителни и многу важни разлики. Органскиот начин на пчеларење инсистира на минимална интервенција на пчеларите и во…

Повеќе...

Изумира традиционалното одгледување пчели во кошница

Изумира традиционалното одгледување пчели во кошница

Bo Македонија ce уште ce одгледуваат пчели во кошници (улишта), но ваквото традиционално производство полека изумира, бидејќи е економски неисплатливо. Станува збор за начин на одгледување што овозможува најприроден амбиент за живеење на пчелите, бидејќи тие не се прихрануваат, ниту се заштитуваат од болести со какви било хемиски препарати.

Повеќе...

Пчеларството- хоби или бизнис?

Пчеларството- хоби или бизнис?

За речиси половина од пчеларите, упатените во овој бизнис, велат дека се занимаваат од хоби и имаат по неколку, односно од 5 до најмногу 30-тина кошници, а само 13 проценти од вкупниот број се комерционални производители со повеќе од 100 пчелни семејства.

Повеќе...

Поволен период за пчеларството што ветува родна година

Поволен период за пчеларството што ветува родна година

Голема надеж дека ќе имаме родна пчеларска година пчеларите од Тиквешијата почувствуваа пред десетина дена со затоплувањето на времето. Периодот е поволен бидејќи почнува цветањето на липите и трнот познат како драч и ливадските билки. Во пониските реони има појава на медлика кај багремот, сливата, бадемот, липата и други дрвенести видови што е добро за пчеларството вели Горан Колев од здружението „Златна матица”.

Повеќе...

Субвенции за пчеларство

Субвенции за пчеларство

Висината на финансиската поддршка изнесува најмногу 800 илјади за опрема и 600 илјади денари за матици.
Субвенциите се од 50 до 75 проценти во зависност од возраста на земјоделецот и другите услови.

Повеќе...
1 2