Николовски: Драстично зголемување на финансирањето на мерките за рурален развој

Николовски: Драстично зголемување на финансирањето на мерките за рурален развој

Министерот за земјоделство Љупчо Николовски денеска истакна дека, остварено е драстично зголемување на финансиската поддршка за приоритетни мерки, со кои ќе ги исполнат нивните цели за инвестиции во земјоделството. – Следејќи ги политиките на Европската Унија во 2019 година ќе се посветиме на создавање на услови за модерно и конкурентно земјоделско производство преку мерки кои што ќе значат инестиции во земјоделството и руралниот развој, нагласи Николовски. Тој наведе дека е зголемно финансирањето во преработувачата индустрија…

Повеќе...

Со мерките од програмата за рурален развој, обезбедуваме достоинствен живот за граѓаните од сите рурални средини, велат од АФПЗРР

Со мерките од програмата за рурален развој, обезбедуваме достоинствен живот за граѓаните од сите рурални средини, велат од АФПЗРР

Претставници на Агенцијата за финансика поддршка во земјоделството и руралниот развој, предводени од директорот Николче Бабовски и заменик-директорот Авдул Селам Селами, одржаа работен состанок со директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска, и нејзините соработници. На состанокот, како што посочуваат од Агенцијата, се разговарало за подобрување на соработката на овие две финансиски институции, а биле разгледувани и повеќе прашања кои се од интерес на успешна имплементација на програмата за рурален развој, а воедно биле…

Повеќе...

Програмата за рурален развој од „Рурална коалиција“ доставена до Министерството за земјоделство

Програмата за рурален развој од „Рурална коалиција“ доставена до Министерството за земјоделство

Од името на 430 земјоделци, здружението „Рурална коалиција“ му ја предаде Програмата за рурален развој по терк на земјоделецот на заменик-министерот за земјоделство Благе Цветковиќ. Навремено објавување на повиците за користење на мерките од Програмата за рурален развој, односно на почетокот на секоја тековна година, а не на средина, формирање гарантен фонд што ќе ги обезбедува 50-те проценти што потоа државата ги враќа на земјоделецот по претходна негова инвестиција од 100 отсто, измени на регулативата…

Повеќе...

Источниот плански регион очекува 50 милиони денари за рурален развој

Источниот плански регион очекува 50 милиони денари за рурален развој

Околу 50 милиони денари од државни и од меѓународни фондови треба да добијат општините од Источниот плански регион како поддршк а на руралниот развој. Со овие средства треба да се финансираат четири поголеми инфраструктурни проекти за што веќе се поднесени апликации до Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, како и до Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) и УНДП. На седницата што ја одржа Советот на градоначалници од Источниот плански регион…

Повеќе...

Преку кредитирање до подобро земјоделство и рурален развој

Преку кредитирање до подобро земјоделство и рурален развој

Кредитирањето во земјоделството е неопходно не само за краткорочно финансиско јакнење на производителите, туку и за подобрување на капацитетите, нови инвестиции, зголемување на продуктивноста, модернизирање и примена на нови технологии. Тоа е и еден од најважните фактори за развој на руралните области и задржување на жителите таму, како и за подигнување на квалитетот и количината на земјоделските производи, беше речено на денешната стручна дебата од Втората работна сесија на Националната конвенција за ЕУ во Македонија…

Повеќе...

Пари за рурален развој, поддршка за стари, не за нови проекти

Пари за рурален развој, поддршка за стари, не за нови проекти

Преку владината Програма за рурален развој годинава ќе се финансираат стари проекти затоа што нема пари за нови. За таа цел се обезбедени 34 милиони евра, но градоначалниците не се задоволни ниту од висината на парите, ниту од начинот како се планира да се потрошат. Министерот за земјоделство, Љупо Николовски, денеска на градоначалниците им ги презентираше мерките од Програмата и кажа дека Владата допрва ќе работи на обезбедување на пари за нови проекти. Парите кои…

Повеќе...

Руралните општини бараат повеќе пари во програмата за рурален развој

Руралните општини бараат повеќе пари во програмата за рурален развој

Градоначалниците на руралните општини бараат повеќе пари во Програмата за рурален развој  и поголема транспарентност при спроведување на мерките од Платежната агенција. При доделување на средствата  предност да имаат општините со седиште во село. На тој начин ќе се подобри рамномерниот регионален развој и ќе се задржи населението во овие средини. Општините до ЗЕЛС доставиле барање и да се укине ДДВ-то  за проектите со кои аплицираат. Поради неможноста да издвојат толкави средства за данокот, тие…

Повеќе...

Програмата за рурален развој пред градоначалниците

Програмата за рурален развој пред градоначалниците

Пред македонските градоначалници денеска во Скопје ќе биде презентирана Програмата за рурален развој 2018. На средбата официјални обраќања ќе имаат министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, градоначалникот Петре Шилегов и директорот на Платежната агенција Николче Бабовски.   цивилмедиа

Повеќе...

Конференција за жените од руралните средини

Конференција за жените од руралните средини

Во рамки на проектот „Поддршка од граѓанското општество кон политиките за социјална кохезија и различностите“, денеска ќе се одржи конференција посветена на жените од руралните средини во организација на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија поддржан од Британската амбасада во Македонија. Целта на конференцијата, според организаторите, е информирање на јавноста и граѓаните за наодите од истражувањата и анализите за потребите за промени на жените од руралните средини во областите од социјалната заштита, образованието, здравствената…

Повеќе...

Во Кавадарци расправа за измените во Законот за вино и земјоделство и рурален развој

Во Кавадарци расправа за измените во Законот за вино и земјоделство и рурален развој

Расправа за предлог-измените во Законот за вино и земјоделство и рурален развој кои се во собраниска процедура, се одржа денеска во Кавадарци, во организација на пратеникот Панчо Минов. Целта, како што рече, да ги запознае тиквешани со содржината на текстот од измените и да предизвика кај нив заинтересираност со свои предлози да ги надополнат овие закони. – Да има еден третман на стратешко значење на винското грозје како и тутунот, да се квалификува виното како…

Повеќе...

Објавена новата програма за рурален развој

Објавена новата програма за рурален развој

Објавена е новата програма за рурален развој во износ од 35 милиони евра. Земјоделството со помош на оваа програма секоја година ја зголемува конкурентноста во производството и го подобрува животот во руралните средини. Подигнување на нови лозови и овошни насади, набавка на добиток, механизација, системи за наводнување и поддршка на младите земјоделци се мерките кои и оваа година ќе се ко- финансираат преку програмата за рурален развој. Покрај зголемувањето на конкурентноста на земјоделските стопанства се…

Повеќе...

Ј А В Е Н П О В И К б р . 0 4 / 2 0 1 7 за доставување на барања за исплата на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2017 година

Ј А В Е Н П О В И К б р . 0 4 / 2 0 1 7 за доставување на барања за исплата на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2017 година

Почитувани, на следниот линк можите да се информирате подетално во врска со јавниот повик за помош за зачувување на руралните предели и нивните традиционални карактеристики.   https://www.ipardpa.gov.mk/Root/mak/default_mak.asp

Повеќе...

ИЗВЕСТУВАЊЕ за поднесување на барања за финансиска поддршка во земјоделството

ИЗВЕСТУВАЊЕ за поднесување на барања за финансиска поддршка во земјоделството

  Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува сите земјоделски стопанства дека поднесувањето на барањата за финансиска поддршка во земјоделството е во тек и ќе трае до 15 септември.    ипард.па

Повеќе...

Сопиште и Чешиново-Облешево ќе добијат грантови од ИПА за рурален развој

Сопиште и Чешиново-Облешево ќе добијат грантови од ИПА за рурален развој

Во ЕУ-инфо центарот во Скопје денеска ќе бидат потпишано договори за грант за општините Сопиште и Чешиново -Облешево, кои се дел од Проектот за општински рурални инвестиции, финансирани преку ИПА програмата за рурален развој. На настанот најавено е присуство на минситерот за финансии  Драган Тевдовски, на евроамбасадорот Саемуел Жбогар, на раководителот на Светска банмка за Македонија Марко Мантованели, како и градоначалниците на општините Сопиште и Чешиново-Облешево, Стевче Трпковски и Костадин Личков.   прес24

Повеќе...

Подобри политики за рурален развој

Подобри политики за рурален развој

Заедно до подобри политики за рурален развој“ е насловот на денешната средба што ја организира проектот „Национален рурален парламент како глас на руралното население – НРП“, наменета за граѓанските организации од Југоисточниот плански регион кои активно работат на полето на руралниот развој. Ова е втора од вкупно планираните осум средби кои треба да се одржат во периодот мај/јуни во секој од планските региони на Македонија за да се идентификуваат активните граѓански организации и да добијат можност…

Повеќе...

Слаба искористеност на европските пари за рурален развој

Слаба искористеност на европските пари за рурален развој

Земјоделците ќе можат да аплицираат за средства од ИПАРД 2 програмата со готови проекти, а кои ќе можат да ги подигнат бесплатно од подрачните единици на Министерството за земјоделство. На располагање имаат 27 типски проекти за изградба на сточарски фарми, подигнување на овошни и лозови насади, за изградба на мандри и силоси. Бирократските процедури се една од причините за слабата искристеност на првиот програмски фонд, поради што од Министерството за надеваат дека готовите проекти ќе…

Повеќе...

За рурален развој 33 милиони евра

За рурален развој 33 милиони евра

Објавена е новата програма за рурален развој во износ од 33 милиони евра. Земјоделството со помош на оваа програма секоја година ја зголемува конкурентноста во производството и го подобрува животот во руралните средини. Подигнување на нови лозови и овошни насади, набавка на добиток, механизација, системи за наводнување и поддршка на младите земјоделци се мерките кои и идната година ќе се ко-финансираат преку програмата за рурален развој. Покрај зголемувањето на конкурентноста на земјоделските стопанства се обезбедува…

Повеќе...

Вложени 33 милиони евра за модернизација и олеснување на животот на село

Вложени 33 милиони евра за модернизација и олеснување на животот на село

Изградба на канализации, локални патишта, но и инфраструктирни објекти, се само дел од проектите за кои се користени пари од програмата за рурален развој која годинава изнесуваше 33 милиони евра. Според Платежната агенција, за оваа намена се искористени неколку милиони евра, а над милион евра биле издвоени и за проекти за селски туризам. Останатите пари од програмата за рурален развој се користат за набавка на нови трактори, семиња или осовременување на штали и други објекти….

Повеќе...

ЕУ средства за поддршка на земјоделството и руралниот развој

ЕУ средства за поддршка на земјоделството и руралниот развој

  Целта на ИПАРД 2014-2020 е преку развој на човечкиот и физички капитал да се подобри безбедноста на храната и способноста на земјоделско-прехранбениот сектор за справување со конкуренцијата на пазарот, како и за постепено усогласување на секторот со стандардите на Европската Унија, особено оние кои се однесуваат на хигиената и животната средина, а во насока на постигнување на рамномерен територијален развој на руралните средини Првиот јавен повик за доставување барања за користење финансиски средства од…

Повеќе...

Јавен повик 01/2017 за доставување на барања за користење на средства од Инструментот за претпристапна помош за рурален развој на Европската Унија (2014-2020- ИПАРД II)

Јавен повик 01/2017 за доставување на барања за користење на средства од Инструментот за претпристапна помош за рурален развој на Европската Унија (2014-2020- ИПАРД II)

  Претходна најава за објавување на Јавен повик 01/2017 за доставување на барања за користење на средства од Инструментот за претпристапна помош за рурален развој на Европската Унија (2014-2020- ИПАРД II) Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известуваат сите заинтересирани правни и физички лица дека во месец јануари 2017 година ќе се објави Јавен повик за доставување на барања за користење на финансиски средства од петтата компонента на Инструментот за претпристапна…

Повеќе...

Државите од регионот ќе ја јакнат соработката во руралниот развој

  Државите од регионот ќе ја јакнат соработката во областа на руралниот развој и ќе започнат повеќе меѓународни заеднички проекти. Во Скопје се формираше мрежа на истражувачи од оваа област. – Овој состанок е многу важен од аспект што прв пат научници и истражувачи имаат можност од свој агол да ги разгледаат проблемите на руралните региони, како и проблемите на научните предизвици. До сега бевме дел од големите мрежи кои ги водеа други организации, а…

Повеќе...
1 2