Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Душаново, село во околината на српскиот град Лесковац е специфично по тоа што целото село живее од производство на јагоди, односно во секоја куќа тоа е семеен бизнис. Семејствата со децении садат јагоди, пишува српски Телеграф. Селото има 287 хектари обработливо земјиште, од кои 45 хектари се под јагоди. 30 хектари се засадени со вишни и 15 хектари со сливи. Се нуди квалитетен род на потрошувачите, а повеќето производители се задоволни со откупната цена.   faktor

Повеќе...

Француско село што профитира на необичен начин

Француско село што профитира на необичен начин

Во француското селото Ле Перт, кое се наоѓа недалеку од границата со Шпанија, живеат околу 586 жители. Жителите на ова село профитираат само затоа што тоа се наоѓа на границата со Шпанија. Така, жителите од околните региони стигнуваат до селото, ги паркираат автомобилите и потоа пеш одат во Шпанија. Таму купуваат храна, апарати за домаќинство, облека и сè што можe да се најде по поевтини цени отколку на француската страна. Така, жителите на ова мало…

Повеќе...

Село направило добар бизнис план и денес живее одлично

Село направило добар бизнис план и денес живее одлично

Жителите на селото Врмџе кај Соко Бања успејаа на интернет да направат промоција и да привлечат луѓе од сите страни на светот. Сега се решени селото и целата општина да бидат познати по суво овошје, зеленчук, шумско овошје, билки. Тие со помош на државата набавиле соларни сушари. Она што го произведуваат го преработуваат и продаваат. Нивната цел е да создадат бренд и да го промовираат, пишува bizlife.rs. На овој начин луѓето имаат причина зошто да останат…

Повеќе...

Го напуштиле луксузот во Лос Анџелес, облекле опинци и дошле во село: Близнаците Марко и Лука се први земјоделци во регионот

Го напуштиле луксузот во Лос Анџелес, облекле опинци и дошле во село: Близнаците Марко и Лука се први земјоделци во регионот

Близнаците Марко и Лука Максимовиќ можат да застанат рамо до рамо со успешните претприемачи бидејќи заедно со таткото Часлав во селото Божурња, успешно одгледуваат боровинки. Не е филм, туку животна приказна на Марко и Лука Максимовиќ, 21-годишни близнаци родени во Лос Анџелес. Марко и Лука иако родени во САД, пред десетина години се вратиле во Србија поради желбата на нивниот татко да пораснат како Срби. Во Белград завршиле основно училиште, а потоа запишале Земјоделси факултет….

Повеќе...

Македонските села имаат голем потенцијал за развој на руралниот туризам

Македонските села имаат голем потенцијал за развој на руралниот туризам

Освен Скопје и селата имаат голем потенцијал за развој на туризмот. Од канцеларијата на регионалниот центар за животна средина велат дека спроведување на одржлив туризам во руралните подрачја е можен, а со него се постигнуваат низа позитивни ефекти.   алфа.тв

Повеќе...

Оживејаа села, капина на 500 хектари

Оживејаа села, капина на 500 хектари

  Општина Куршумлија во Србија со 20 милиони динари ќе го поттикнува земјоделството. Оваа програма е од пред 5 години и на оние кои подигаат насади со овошје и зеленчук им се дава помош. Околу реките Топлица и Кошаница се засадуваат капини и малини. Целта е да се поттикнат младите да се вратат на село и да заживеат селата. Неколку села веќе се заживеани, а младите подигаат плантажи од кои имаат пристоен живот. Ова е…

Повеќе...

Субвенции и за селски куќи пренаменети за туризам

Субвенции и за селски куќи пренаменети за туризам

Куќите ќе добијат ознака на која има „сончоглед“, потврда дека станува збор за селско домаќинство во рурална средина кои вршат угостителска дејност. Министерството за економија ќе субвенционира изградба или адаптација на селски куќи на домаќинства кои ќе даваат угостителски услуги. Финансиската поддршка во износ од 60 отсто од докажаните трошоци, но не повеќе од 200.000 денари, ќе биде наменета за набавка на опрема и инвентар, како и за уредување на просторот на селски домаќинства. Критериуми…

Повеќе...

Голем интерес за проектот „Од град во село“

Голем интерес за проектот „Од град во село“

Граѓаните кои што имаат желба да му се вратат на македонското село со оваа мерка, како што образложи Костадиновски, ќе добијат неповратни средства од 6.000 евра за купување, изградба или реновирање на куќа на село, бесплатно државно земјоделско земјиште до 3 хектари, еднократна месечна субвенција од 15.000 денари во траење од 18 месеци или вкупно 270.000 денари, задолжителни обуки за претприемништво за започнување за водење на бизнис, а на располагање ќе им бидат и земјоделски советници.

Повеќе...

Посета на 1.000 села во Македонија

Посета на 1.000 села во Македонија

Главни теми во текот на кампањата се информациите поврзани со програмите за поддршка што ги нуди Владата на Република Македонија, програмата ИПАРД-2 (2014-2020) и кампања за осигурување на земјоделските имоти.

Повеќе...